Родители от пловдивското село Марково се включиха в протестна подписка срещу заповедта на образователния министър учениците от 1 до 4 клас да бъдат тествани два пъти седмично, за да посещават присъствено занятия. Хората настояват за безусловно връщане на децата в класните стаи. Също така смятат, че се употребява принуда към родителите, които са взели решението децата им да останат на онлайн обучение.

В момента в едно от заведенията в близост до ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в селото се събира подписката, след което тя ще бъде предоставена на кмета на Марково Десислава Терзиева. Родителите са написали и писмо до Терзиева, което ще приложат към подписката.

В него се посочва, че родителите се обединяват твърдо против прилагането на тестове за COVID-19 върху децата като условие те да бъдат допуснати в присъствена форма на обучение и желаят отпадането на мерки от подобен тип.

„По повод провеждането на тези тестове и изказването на министъра на образованието г-н Денков на 04.11.2021 г., направено в сутрешния блок „Здравей, България” по Нова тв, че „родителите, които са взели това решение, следва да се включат много по-активно в процеса на образованието на децата си” и още: „учителите не могат да преподават и по двата начина – онлайн и присъствено”, считаме, че е налице принуда, съгласно чл. 143 от НК, към родителите, които не желаят техните деца да бъдат тествани и се явяват малцинство в класа, който посещават. Това ги кара да претърпят морални и материални щети, както и да нарушат редица закони, включително и Конституцията на Република България”, пише в писмото.

„Принуждавайки децата да не посещават училище, ако изборът на мнозинството не е техният избор, те ще останат извън редиците на учащите се. Ще бъдат принудени да се организират като частни ученици, което води до значителни материални разходи за семействата, а обучението в България е безплатно, пише в Конституцията, и е задължително до 16-годишна възраст. С тази заповед са нарушава чл. 143 от НК в частта му „принуда”, наред с дискриминация и лишаване от изконни човешки права , закрепени в Конституцията на Република България”, се допълва в писмото.

В момента първи и втори клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” учат присъствено, а трети и четвърти – онлайн. В първи клас от 26 деца 19 посещават присъствени занятия. На останалите 7 деца родителите са отказали да се правят тестове и те учат в електронна среда. Втори клас са 100% присъствено. В трети клас само родителите на 3 от общо 19 деца са дали съгласие да се тестват, поради което целият клас е останал на онлайн обучение. Подобна е ситуацията и в четвърти клас. Там за тестовете са родителите на 8 от 21 деца. Това съобщи за TrafficNews Десислава Терзиева.

Тя обясни, че все още при нея няма официално внесена подписка. Наскоро обаче е имала среща с родителите, по време на която те са пожелали да правят тестовете вкъщи. „Обясних им, че заповед на министъра може да бъде отменена само с друга заповед на министъра. Но, естествено, право е на всеки гражданин да си поставя исканията”, посочи Терзиева.