Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив спря инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив на варовици в концесионна площ "Орманите" в землището на село Тюркмен, община Брезово.

Това стана ясно от решение, с което РИОСВ-Пловдив прекратява образуваното административно производство по постъпило уведомление  за инвестиционно предложение. Процедурата стартира през август 2022 година, когато инвеститорът „Агро Ерг“ ЕООД внесе документи за изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/. 

До прекратяването на процедурата се е стигнало заради процедурно забавяне. Възложителят е бил задължен да предостави документация, поискана от Басейнова Дирекция Източнобеломорски район - Пловдив (БД ИБР Пловдив). Той обаче не е изпълнил това условия в срок.

Жители на пловдивско село с петиция: "НЕ" на нова каменна кариера в ТюркменТова ще застраши природата, биоразнообразието и здравето на хората, твърдят местни

Изискваното е било да се направи характеристика на хидрогеоложките условия и фактори, влияещи върху количеството и качеството на подземните води в района, за да се изясни влиянието на процеса на експлоатация на концесионната площ върху подземните води, конкретно върху водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на населените места в района на находището. Такава характеристика обаче така и не е представена пред институциите в срок. . 

Припомняме, че  (ИП) „Изграждане на кариера за добив на варовици в концесионна площ „Орманите“ е 244,179 дка)“ в землището на с. Тюркмен, община Брезово.  

Припомняме, че инвестиционното намерение на "АГРО ЕРГ" ЕООД, собственост на Калинка Маринова включва добив на варовици и изграждане на каменна кариера в землището на село Тюркмен на терен от 244,179 дка в местността "Орманите" за срок от 35 години.

Срещу инвестиционното намерение се обявиха, както жителите на селото, така и местната власт. 

Населението на село Тюркмен и Гранит излезе в петиция, в която посочи, че категорично не е съгласно на едва 470 метра от населеното място да се извършват взривни дейности. Опасенията на хората са, че ще се навреди на природата и биоразнообразието, ще се замърси въздуха, а взривовете могат до бъдат опасни за конструкцията на домовете им и да причинят срутвания. Освен огромен шум от взривове и къртене, те се опасяват, че тежки камиони непрекъснато ще преминават из селото. 

"Тази кариера ще влоши цялостно живота в нашето село. Не желаем да дишаме силно запрашен и замърсен въздух, нито праховите частици да покрият дворовете и домовете ни, пасищата за животни и цялата ни земеделска продукция", възнегодуваха местните, когато стана ясно за инвестиционното намерение.  

Реакцията на властите не закъсня. Общинският съвет в Брезово излезе с декларация срещу концесията. Съгласно Общия устройствен план на Община Брезово, териториите, в които се предлага кариерата, попадат в зона на земеделски и пасищни земи, като е забранена промяна на предназначението. Така че всяко инвестиционно намерение трябва да премине първо през процедура за промяна на Общия устройствен план, посочиха тогава съветниците.

Общинският съвет на Брезово скочи срещу кариерата в Тюркмен: Това ще доведе до замърсяване!Съветниците излязоха с декларация до президента, премиера и три министерства

Решението на РИОСВ-Пловдив за прекратяване на процедурата не отменя правата на компанията да инициира нова процедура. Решението може да бъде обжалвано чрез РИОСВ-Пловдив пред Министъра на околната среда и водите и/или Административния съд в 14-дневен срок.

Община Брезово след недоволството в Тюркмен: Думата на жителите ще се чуеКметът Христо Енков заяви, че става въпрос за инвестиционно намерение