Около 80 000 лева ще струва ремонтът на ДГ „Елица” в район „Западен”, след като на редица места се отвориха течове, а РЗИ затвори детското заведение. Днес на място бе кметът Здравко Димитров и заместниците му Пламен Райчев и Стефан Стоянов. Те са запознаха с проблемите в градината, като видимо от редица места покривът е издънен, като се образуват течове.  Децата от тази сграда вече са преместени в други детски градини, но от Община Пловдив искат час по-скоро да я ремонтират, за да може през есента да приеме и новите деца.

„Видяхте какво е състоянието на градината. За това беше и нашият апел към общинските съветници. Има осем градини в такова състояние, бяхме включили три за ремонт в актуализацията на бюджета. Необходими са около 800 000 лева за 8-те проекта. На повечето от тях проблемът идва от покривите”, каза кметът Здравко Димитров. Той допълни, че последно по градината е работено по фонд „Козлодуй” през 2014 година, а вече минали са гаранциите.

„Има и други подобни случаи в Пловдив. Ще направя всичко възможно да бъдат ремонтирани, със или без Общинския съвет. Приоритетно за мен и моето управление са  младите хора, нашите деца и възрастните хора.  Хубаво е да доведем и някои общински съветници тук. Освен на сесии - не ходят другаде, репетират пред огледалото и после пак на сесии… Но е хубаво да видят и реалния живот. Не да пречат, а ако искат да се случи нещо , да бъдат по-конструктивни, да работят за града, не за мен, не за някой друг”, каза кметът по повод актуализацията на бюджета, която не бе приета и отпаднаха парите за ремонта на градината.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, заяви, че средствата за ремонта са около 80 000 лева, но в момента се правят анализи и тези средства са приблизителни.

„Ще се смени изцяло покриваната покривка, всички щети в детската градина ще бъдат ремонтирани. Нашите специалисти правят анализи и ще бъде сключен договор. За 2-3 месеца трябва да приключим  и да има прием есента”, каза Пламен Райчев. Той допълни, че парите за ремонта ще бъдат взети от отдел „Образование с вътрешна заповед на кмета.

Тепърва ще се търсят още пари за ремонтите на другите 7 детски градини, сред които „Детелина”, „Маргаритка”, „Малкият принц”, „Здравец”, „Наталия”.