Ръководители на девет дипломатически мисии на страните от региона на Близкия Изток и Северна Африка бяха на еднодневно посещение в Община Пловдив. По време на визитата те се срещнаха с кмета Здравко Димитров и заместниците му Стефан Стоянов и Величко Родопски. Дипломатите от държавите Мароко, Ирак, Саудитска Арабия, Йемен, Обединените арабски емирства, Египет, Палестина, Катар и Алжир гостуват по покана на кмета на общината и Николина Ангелкова, бивш министър на туризма.

С градоначалника те говориха за богатото културно наследство на града и изразиха желание с негова подкрепа да осъществят срещи с висшите учебни заведения, за да увеличат потока на чуждестранни студенти у нас.

Темите, които обсъждаха още, бяха свързани с възможни инвестиции в региона на Пловдив, който по техни думи се развива със сериозни икономически темпове и представлява интерес за всяка от страните им.

Стефан Стоянов презентира основните показатели и тенденциите, с които градът и периферията затвърждават позициите си на една от най-предпочитаните дестинации за търговия в Югоизточна Европа. За да добият реална представа за инвестиционния потенциал, дипломатите посетиха и Тракия икономическа зона.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова припомни доброто сътрудничество със страните при насърчаване на туристическия обмен и услуги. Заедно те посетиха и Епископската базилика на Филипопол.

Гостите се интересуваха още от наличието на карго зони в околността, производства, свързани със Зелената сделка, енергетиката и околната среда.