Протестиращите излъгаха. Вместо обещания мирен поход и патриотични песни, Пловдив бе огласен с викове "Оставка" и "Еничари" навръх празника.

Това се случи, след като хората, които се включиха в т.нар "Национален поход за Съединение", решиха да сменят маршрута. След като достигнаха на Чифте баня с 50-метровия трибагреник, вместо към Панаира, те се отправиха към площад „Съединение”. Там след минути ще започне тържествената заря – проверка по случай Съединението на България.

Имаме позволение да занесем знамето, но всички може да минем, един по един.... като граждани, предложиха организаторите.

На бул. „6 септември” обаче ги посрещнаха два камиона на жандармерията и полицейски кордон. Протестиращите започнаха да освиркват униформените и да крещят „Оставка”. След като не бяха допуснати да преминат, нападнаха полицаите и с обиди, наричайки ги "Еничари".  

В крайна сметка протестиращите заобиколиха и стигнаха до КПП-то до БНБ. През щателна полицейска проверка трябва да преминат всички граждани, които желаят да присъстват на празничната заря-проверка. Протестиращите отново започнаха да скандират, като виковете им се чуват чак до паметника на Съединението. Полицаите поискаха да пуснат знамето, един да го навие и да го вземе. Другите да преминат проверката.

Това не им се понрави и отново почнаха с виковете.