Лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от коалицията "Изправи се, БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Татяна Дончева няма да бъде разследвана за подкуп, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

От думите й стана ясно, че проверката срещу Дончева е приключила и прокуратурата е преценила, че няма да образува досъдебно производство, защото "има само рехави данни за извършено престъпление".

Историята с подкупа започва след сигнал на депутата от "Има такъв народ" Тошко Йорданов и сегашния спортен министър Радостин Василев, че е предлагала 500 000 лв., за да бъде разцепена ИТН. В предаване по телевизия "7/8" Василев обяви, че Дончева му показала листче с надпис "500 К". Според него лидерът на Д21 отишла на 12 август в офиса му и го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН в предишния парламент, за да се състави правителство, ако президентът Румен Радев избере ИБГНИ за връчване на третия проучвателен мандат.

"Това, което е зависело от мен, за да има въобще правителство в този парламент, смятам, че добросъвестно съм го свършила. Провела съм разговори с достатъчно много хора, които по мои външни наблюдения са по-смели, по-решителни. Говоря за депутати от "Има такъв народ", обясни Татяна Дончева, но категорично отрече да е водила разговори за пари. 

"Аз не мога да кажа дали съм драскала или не съм драскала (на листче - бел. ред.). Това за мен, което той (Радостин Василев - бел. ред.) разказва, че съм си драскала на някакво листче, много ме изуми. Защото аз някога си драскам. Като стоиш ти на някакви скучни форуми, и си драскаш. Ама там - какво листче? Аз не съм му предлагала нищо. Аз няма защо на човека Руди да му предлагам да ми посредничи в отношенията с Ива Митева, нито в отношенията с Хиновски", обясни тогава Дончева.

Днес Маджарова обясни, че от "субективна и обектива страна за подкуп са налице доста предпоставки", но в случая "действията на проверовъчните екипи са довели до извод, че данните са изключително недостатъчни, рехави, за направата на такъв извод, че е извършено корупционно престъпление".