Скокът на цените на газа и електроенергията оказват сериозен натиск на производителите на оранжерийни продукти у нас. Според оранжерийния производител от района на Първомай Атанаска Бялкова кризата им се отразява много зле.

Оранжерията й за домати и краставици се отоплява на пелети, а цената им е скочила три пъти за последната година. От 180 лева сега тя плаща 630 лева за тон с транспорта. За отоплението на оранжерията й са нужни по 140 килограма пелети на час. Поскъпването на енергията се отразява и на цената на крайната стока, която купуват потребителите.

„Всички знаят, че нашето производство е най-скъпо заради отоплението и няма как нашата цена да е по-скъпа, защото използваме газ, пелети и от държавата няма никаква помощ заради цената на отоплението“, казва Атанаска Бялкова.
По думите ѝ увеличението на цените за отопление ще вдигне цените на крайния продукт.

"Нашето производство е най-скъпо заради отоплението. Ще вдигнем цените, ако има кой да купи, ако не, продължават фалитите. Вземаме около 1300 лева на декар субидия. С тях как да си покрием отоплението? Това са абсурдни ситуации", смята още производителят от района на Първомай.
 
Преди бяха 180 лева, сега са 600 без транспорта. Около 630 лева е тон пелета с транспорта. А към 140 кг пелети на час изразходвам за моята оранжерия", обясни тя. 

По думите ѝ тази сума вдига цените на крайния продукт. "Нашето производство е най-скъпо заради отоплението. Ще вдигнем цените, ако има кой да купи, ако не, продължават фалитите. Вземаме около 1300 лева на декар. С тях как да си покрием отоплението? Това са абсурдни ситуации", заяви пред GlasNews.bg Бялкова.