Първият проект, който трябва да започне след подписването на 40-милионния заем е за пробива под Водната палата, това обяви кметът Здравко Димитров. Кактоиса, договорът между Община Пловдив и фонд ФЛАГ всеки момент ще бъде подписан. Когато това се случи всички процедури за обектите ще започнат заедно.

„Нямаме време, особено пробива под Водната плата, трябва да се направи бързо, за да се облекчи трафика”, каза кметът. Той допълни, че няма никакъв проблем с реализацията на пробива заради реконструкцията с „Марица-Юг”, където има 5-години устойчивост.

„Проблем нямаше – имахме комуникация с министерството. Ще се оправим нещата, които са малка част от тротоара”, каза Зико.

Припомняме, че пробивът под Водната палата е един от обектите от кредитната линия с  прогнозна цена от 9 390 000 лева. Общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. В сумата са включени и всички развръзки. Очакванията са през 2022 година да им изпълнител и до 2024 година да бъде завършен.

Друг проект, който е започнат „Модър-Царевец”, за който ще се даде сумата от 11,5 млн. лева, а бюджетните средства ще се пренасочат към други обекти.

Реконструкцията на ул. „Царевец” е третият обект. Тя трябва да завърши до 2023 година, а индикативната й стойността е 4,1 млн. лева. В сумата е реконструкцията на улицата от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на Община Пловдив. С други думи, след като от ВиК сложат водопроводите и ремонтират пътното легло, със заема ще се оправят тротоари, велоалеи и осветление.

Последният проект е за реконструкцията на „Хаджи Димитър”, за който булевард също има проект.Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лева, като той трябва да бъде завършен до 2024 година.В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти.

Втората част на заема за двете общински предприятия в размер на 10 млн. лева, като има няколко подпроекта. Единият е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия.В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

Одобриха Пловдив за 40-милионния заем - кога ще стартират големите проекти от него?Договорите от фонд ФЛАГ вече са в Община Пловдив, скоро ги подписват

Община Пловдив: Пробивът под Водната палата допълва „Марица-Юг” – няма да има проблем с европаритеГрадските власти са подготвили отговор до МРРБ във връзка с поисканото й становище