Прилепите са изключително интересни, полезни и симпатични. Те не са опасни, а са помощници в селското стопанство, тъй като се хранят с редица вредители. Тези и другилюбопитни факти за живота на летящите бозайници разкриха екипите на „Зелени Балкани“ в Цар-Симеоновата градина. Поводът за информационното събитие е Европейската нощ на прилепите, която се провежда за 24 път в страната.

Тя се отбелязва от 1990 г., а от 1997 г. инициативата е под егидата на Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS).

Благодарение на кампанията пловдивчани се запознаха с живота и навиците на тези тайнствени животни, като беше показано защо е важно тяхното опазване. За целта на място бяха експонирани снимки и информационни материали, с които бяха демонстрирани някои от методите, използвани при проучване на прилепите, като работа с ултразвуков детектор.

За децата бяха приготвени занимателни игри на открито за летящите бозайници и арт ателиета. Интересни факти за прилепите бяха представени чрез презентации, образователни видеа и демонстрация на алпинисти, които показаха методи за проникване в пещери.Природозащитниците от „Зелени Балкани“ представиха и малко повече информация за екологичната мрежа „Натура“ 2000, чиято основна цел е да опазва и местообитанията на редки видове животни.

Вяра Колева, директор дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при община Пловдив приветства организаторите на събитието и заяви, че Община Пловдив ще продължава да бъде партньор на инициативата за опазване на прилепите в България.