Започна преобразяването на площад "Св. Петка", разположен на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и ул. "Иван Перпелиев", видя репортер на TrafficNews.bg 

Реконструкцията на пространството e финансирана по "Региони в растеж" и е част от Интегрирания план за възстановяване на градската среда. 

До момента площадът представляваше скромна паркова зона, сгушена под дървета, но и белязана от следите на времето и липсата на човешка намеса по поддържането ѝ. Единственият елемент в парцела, който е в изрядно състояние, е постаментът и паметникът на отец Камен Вицев. Той ще бъде запазен и се предвижда площта пред него да бъде оформена като партерна част с представителен характер.

Дизайнът на зоната е дело на "Проарх" с проектант арх. Едвард Христов, като архитектурното бюро е изработило целия инвестиционен проект за рехабилитация и реконструкция на тротоарите по бул. "Мария Луиза", както и озеленяването на прилежащите площи. 

Новата визия на парка ще включва детска площадка за игра, водна каскада, нови пейки и лежанки, реконструирани алеи и настилка, а акцентът е хвърлен върху богато озеленяване в геометрични форми. Подбрани са само естествени материали, характерни за Стария град, за да може зоната да бъде в унисон с духа му.

Ще бъдат засадени вечнозелени растителни видове и сезонни цветя, озеленяването ще бъде по подобие на градините във възрожденските къщи - бускетен килимен партер, който е характерен елемент също за градините в средновековието. Проектирана е и зона за експониране на археологически находки, която ще бъде разположена в североизточния ъгъл на парка.

В центъра на площада ще има стъпаловидна водна площ с водоскоци, която ще разчита на съчетание на геометричните форми и специално осветление, които да създават причудлива игра на вода, форми и светлината. Около нея ще бъдат разположени нови пейки, като част от тях ще бъдат покрити с перголи за засенчване през летните месеци. Безспорно примамливи съоръжения за почивка - дървени водоустойчиви лежанки - ще бъдат поставени западно от водната каскада.

Старата чешма ще бъда заменена с две нови питейни фонтанки, които ще бъдат пригодени и за хора в неравностойно положение и деца. Достъпна инфраструктура ще бъде поставена и на подстъпите на градината. В проекта влиза още подмяна на осветлението с енергоспестяващо. Прилежащите тротоари ще бъдат изцяло подменени с нова настилка. 

Очертава се зоната да се превърне в естествено продължение на площада на Голямата базилика, като от другата страна на парка в момента се строи голям хотел.

Нов хотел в Пловдив задава стандартите за лукс, съчетан с мисъл за бизнеса и туристите СНИМКИСтроежът напредва бързо, за да бъдат обхванати гостите на Пловдив 2019