Над 44% от пловдивчани са на мнение, че ул. „Иван Вазов” трябва да стане пешеходна. Това показва резултатът от анкетата на TrafficNews.  Други близо 13% са на мнение, че зоната може да се направи тип „споделена” – коли и пешеходци заедно на едно ниво, но без да се паркира по нея. 39% обаче са на мнение, че статутът на улицата трябва да си остане, както е досега.

Какво ще бъде бъдещето на улицата трябва да стане ясно на 19 август, след като представянето бе отложено.  Концепцията трябва да бъде представена в сряда в Градската художествена галерия на ул. „Гладстон“. Възможно е обаче датата да бъде отново преместена, тъй като гл. архитект Димитър Ахрянов даде положителна проба за COVID-19, а инициативата за промяната е именно негова.

Идеи за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна датира от 5 години, но така и не се стигна до нещо конкретно. Тогава се обмисляше пешеходно предвижване именно до ул. „Авксентий Велешки”, а около Тютюневите складове да се увеличи двойно пешеходното пространство за сметка на пътното платно.  

Отрязването на автомобилите към площад „Централен” от библиотеката няма по никакъв начин да попречи на достъпа на живущи в района, тъй като те могат да стигнат до тях през вътрешните улици.  Ако улиците се превърне в пешеходна това ще бъде естествено продължение на пл. „Централен”.

Ще стане ли ул. „Иван Вазов” в Пловдив пешеходна? Представят идеи за развитието ѝКонцепцията ще бъде представена от Главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов