Превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна зона  от площад „Централен” до ул. „Авксентий Велешки” е едно от предложенията за бъдещето на емблематичната пловдивска улица. Идейната разработка вече е направена, като тя ще бъде представена този четвъртък от 20:00 часа на южните стълби на Народна библиотека “Иван Вазов”. Концепцията ще бъде представена от Главния архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов. 

Друг вариант, които се обсъжда е направата на споделено преминаване на автомобили и пешеходци. Идеята е да се повдигане паважната настилка и да се направи на едно ниво за пешеходци и автомобили, като ще има пропускателен пункт.

Идеи за превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна датира от 5 години, но така и не се стигна до нещо конкретно. Тогава се обмисляше пешеходно предвижване именно до ул. „Авксентий Велешки”, а около Тютюневите складове да се увеличи двойно пешеходното пространство за сметка на пътното платно.  

Отрязването на автомобилите към площад „Централен” от библиотеката няма по никакъв начин да попречи на достъпа на живущи в района, тъй като те могат да стигнат до тях през вътрешните улици.  

Ако улиците се превърне в пешеходна това ще бъде естествено продължение на пл. „Централен”. Очаква се тази година да бъде пусната и обществената поръчка за облагородяването и социализирането на форум „Изток” и „Юг”. Друга емблематичен обект на града  - Военният клуб на Пловдив също може да добие впечатляващ вид. Там се предвижда възстановяването на сградата с  двете шестметрови кули и една с височина 11 метра.

Вдигат отново емблематичните кули на Военния клубОбщина Пловдив води разговори с Министерство на културата