Обществената поръчка за реконструкцията на ул. „Царевец” бе пусната от Община Пловдив. Тя е на стойност от 4,1 млн. лева без ДДС, като оферти ще се приемат до 14 ноември.  Поръчката за улицата отново е на инженеринг, тъй като няма готов технически проект за реконструкцията й. Това е последната поръчка по заема, теглен от Община Пловдив за инфраструктура. В него са "Модър-Царевец", бул. "Хаджи Димитър" и пробива под Водната палата. 

Ситуацията с ремонта е сложна, тъй като първо проектът на ВиК – Пловдив трябва да мине през участъка. Под ул. „Царевец” е Южният обходен колектор, чийто старт започна преди по-малко от месец. Не е ясно кога фирмата изпълнител ще започне дейности по улицата в „Западен”, тъй като първо започва в район „Южен”. Според линейния график на изпълнителя реалистичен срок за смяната на водопроводната и канализационната мрежа под улицата е чак след две години.  Ако се започне по-рано то трябва да се направи помпена станция, тъй като реконструкция на канализация се прави от най-ниската към най-високата част. Въпросната помпена станция обаче не е включена в проекта на ВиК.

Този срок обаче не устройства Община Пловдив.

Наскоро зам.-кметът Пламен Райчев заяви, че води комуникация с ръководството на ВиК – Пловдив колекторът по ул. „Царевец” да се направи по-рано от планирания график. След като приключат от водното дружество с дейностите си, Община Пловдив ще стартира работата по нея. Предвижда се ново пътно легло и асфалтова настилка, велоалеи, осветление и нови тротоари. Ремонтът в сегашното платно ще е Етап 1. Вторият ще включва разширяването на улицата с още едно платно в западна посока, където вървят отчуждителни процедури.