Полицаи излизат на протест в Пловдив на 27 Октомври от 18.30 часа пред сградата на ОД МВР Пловдив. Това съобщиха от Синдикалната Федерация на служителите в МВР. В протеста се очаква да се включат и служителите на пожарната от Регионалната Дирекция Пловдив. 

Служителите на МВР искат увеличение на заплатата, като твърдят, че тя не е справедлива спрямо положения от тях труд в изключително тежки условия в условията на пандемия, както и на постоянни правителствени протести. 

"Чувстваме се обидени и унизени от факта, че МВР липсва в списъка на 34 държавни административни структури, в които заплатите бяха увеличени с до 30% - със задна дата от 1 август с ПМС № 240 от 4 септември 2020 г.", посочиха от синдикалната организация. 

Те обясниха, че са започнали преговори по увеличаване на заплатите в Министерството от 1 януари, но без резултат. 

"Федерацията е в протестна готовност и – ако не бъдем чути – вероятно още в началото на следващата седмица ще започнат регионални предупредителни протести, които до кроя на месеца или началото на следващия ще прераснат в национални", предупредиха синдикалистите. 

В становището им се казва още, че заради ниското заплащане служителите в структурите на МВР са демотивирани и развиват чувство за недооцененост на работата им в тежки условия, обида и гняв. Освен повишаване на заплатата, синдикалистите искат размер на увеличението да се обвърже в съответстващ на това, което служителите дават в борбата с престъпността и опазването на обществения ред в условията на пандемия.