Пет предварителни проверки са образувани в РУ - Асеновград  във връзка с казуса със собствеността на паркинга до Бачковски манастир, съобщиха от Областната дирекция на полицията - Пловдив , след наше запитване. В хода на работата по тях са снети писмени обяснения и е изискана необходимата документация от имащите отношение страни, както и от компетентните общински и държавни институции.

Преписките са докладвани в Районна прокуратура - Пловдив и всички полицейски действия по тях се осъществяват при стриктно изпълнение на указанията на наблюдаващ прокурор. 

Паркингът в подножието на Бачковския манастир миналата седмица се превърна в ябълката на раздора между управата на Светата обител и собственика на ресторант "Водопада" Георги Паунов. След поредица съдебни дела паркингът вече е собственост на манастира и игуменът епископ Сионий назначава частна фирма, за да събира такса от посетителите. Паунов, който повече от 10 години събира таксите от въпросния паркинг обаче , отказва да приеме новата реалност и се връща в 90-те, като вика бригада от здрави момчета , която "да въведе ред". Той твърди, че има безсрочен договор с Агенция "Пътна инфраструктура"  и всяка година си плаща таксите към агенцията. На тази база той смята, че има правото и задължението да събира такса за престой на автомобилите. 

Паунов  не признава нотариалния акт , а неговите служители заплашиха както новите наематели, така и хора от управата на манастира. Секретарят на манастира е получал закана, че "ще бъде нарязан на парчета" , а новите наематели предупреждения веднага да прекратят дейност.

От АПИ нямат претенции към собствеността на въпросния паркинг, а таксата , която Паунов плаща ежегодно е пътна такса по Наредбата за специално използване на пътищата, каквато заплаща абсолютно всеки крайпътен обект. 

Самоуправството на паркинга на Бачковския манастир продължава! Миризмата на кебапчета пречи на полицията да си свърши работатаВреме е прокуратурата да се самосезира