Шефът на Трето районно – Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и още двама души застават днес пред съда в Пловдив. В Окръжен съд ще бъде разгледана мярката им за неотклонение.

Четиримата бяха задържани при акция на отдел „Вътрешна сигурност” в сряда сутринта, а вчера Окръжна прокуратура им повдигна обвинения.

Самуил Хаджиев и Атанас Качаков са обвинени затова, че на 5 април 2021 година, в село Болярци в съучастие, като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение – престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение.

Хаджиев е обвинен и за престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс - за това, че на 31 март 2021 година, в гр. Пловдив, е склонил длъжностно лице от разследващите органи от Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив, да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като са извършени действия по разследването  - претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.

Самуил Хаджиев е действал като началник на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив. Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че на 19 май 2021 година, в град Кричим, в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона – престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс.  

По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицейският служител Качаков, както и Д.Д. и С.И., за това, че в съучастие като извършители, са отвлекли 28-годишен мъж и е проявена особена жестокост към отвлеченото лице  – престъпление по чл. 142 ал. 3 т. 3 във вр. ал. 2 т. 2 и т. 6 вр. ал. 1 и чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.  Обвиняемите  Д.Д. и С.И. не са полицейски служители. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества.

С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.  

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за обвиняемите Качаков Д.Д. и С.И., е това за отвличане, което е  от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които Хаджиев е обвинен, е от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Самуил Хаджиев и преторианците му - арести след една година полицейски произволДокъде стига веригата на "престъпниците под пагон"?

Със сигурност през последните 30 години  много полицаи са минавали от другата страна на бариерата. Извършвали са тежки престъпления, разпъвали са чадър над престъпници, влизали са в корупционни схеми, забърквали са се в наркотрафик. И все пак никога от началото на прехода не се е случвало цяло районно управление под тепетата да бъде изпразнено.

Това се случи на 19 май - датата, която ще бъде записана като една от най- срамните в историята на пловдивската полиция. 

7 служители на полицията, включително и началника на районното - Самуил Хаджиев, бяха арестувани при операцията на Вътрешна сигурност. От Окръжна прокуратура обявиха, че за 24 часа са арестувани и пет лица от криминалния контингент. 
 
Според очевидци акцията е стартирала в началото на работния ден с ареста на самият началник. Последвал е обиск в кабинета му, както и обиск в дома му. Според Окръжният прокурор Румен Попов, прокуратурата и Вътрешна сигурност имат данни за участие на полицейските служители в корупционни схеми, вземане на подкупи, чадър над проституция,  наркоразпространение и др. 
 
Полицаят Атанас Качаков е един от задържаните също. Качака, чието име през последните години е замесено в множество скандали, е бил спрян в сряда сутринта в село Рогош, където живее. Той се опитал да избяга, когато видял полицейските коли на входа на селото, но след кратко преследване е заловен. 

Арестът на Качака /както е известен в града/, не е изненада за служителите на районното. Мъжът е бил сред доверените хора на началника на районното и острие на ударната група, събрана от Самуил Хаджиев. Той се ползвал с пълното доверие на Хаджиев и според негови колеги имал специални привилегии. 

Всъщност досието на Качаков е по -подходящо за ултрас, отколкото за полицейски служител. 

19 май - най-срамната дата в историята на пловдивската полиция ОБЗОРЦяло районно управление бе изпразенено, след акция на Вътрешна сигурност