На моменти в преговорите за съставяне на правителство има нездрав оптимизъм, заяви в "Тази сутрин" по bTV политологът Калоян Методиев.

Според него има вероятност да не бъде изкаран пълен мандатът заради различния профил на бъдещите коалиционни партньори. А кадрите са най-важното - един човек може да забатачи поста.

Мантрите за синергия звучат захаросано, докато не видим лидерска среща. Необходимо е коалиционно споразумение. В последния момент може да има недоволен и да се изтегли, допълни Методиев.

Той заяви, че служебният кабинет е провален и не е необходимо да останат някои министри в нормалното правителство.

„Отговорността трябва да си я носят политическите партии, а не някой друг да им спуска своите си собствени кандидатури и да си прокарва собствена политика. Когато има разделение на властите, има баланс, има и по-добри показатели на страната“, каза Методиев.

Трябва да има разделение на властите, а не концентрация на власт. Част от демокрацията е спечелилият да реши с кого да преговаря и да прави правителство. Както и да излъчи премиер. Дано не я караме само на заеми, каза политологът.

"Тежкото тепърва предстои за Кирил Петков“, смята политологът Калоян Методиев.

Той добави, че е логично „Продължаваме промяната“ да излъчат премиер, тъй като това е вотът на избирателите. „Те имат половината депутати за мнозинство, сами нищо не могат да направят“, каза Методиев.

Той определи партиите в предстоящата евентуална коалиция като неолиберални и консервативни. Неолибералните са „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които имат много допирни точки, а консервативната партия е БСП.

„Темата за министерските постове е опасна. Кадрите са най-важното. Един човек може да изпълни един пост с много смисъл, но може и да го забатачи в корупция и некадърни решения“, каза Методиев.