Подмяна на топлопроводни тръби изнервя пловдивчани в район „Северен”. С TrafficNews се свързаха местни жители, които разказаха, че вече повече от седмица, мястото отредено за паркинг до блока им е разбито заради планов ремонт и няма къде да паркират колите си.

Паркингът се намира между улиците „Йоан Екзарх” и „Мизия” и се оказва, че точно под него са разположени топлопроводите, които не са подменяни от години. Преди няколко дни напрежението толкова е ескалирало, че един от недоволните граждани е тръгнал да посяга на служител, който извършва работните си задължения, разказват жители на квартала.

„Разбиха целия паркинг, няма къде да се паркира. Вечер след работа обикаляме по 20 минути, за да си намерим място за колата, някакъв ужас е”, разказа минувачка.

В сайта на EVN е посочено, че ремонтът е стартирал на 23 август и е трябвало да приключи на 28 август, но проверка на TrafficNews на място установи, че той все още продължава.

„На нас ни е ясно, че е крайно време тръбите да се подменят, но поне да спазват сроковете. Чухме, че ремонтът ще продължи на 3-ти октомври, което е изключително голямо забавяне, дано не е така”, каза друг местен жител.

Проточването на ремонта допълнително изнервя жителите, защото времето, в което на посочения район ще бъдат без топлоснабдяване за битова гореща вода се удължава.

„Нормално е да няма къде да паркират, нали извършваме подмяна на тръбите. Другият вариант е да си седят със старите тръби, но в този случай хората пак  ще недоволстват – няма угодия за тях”, разказа един от служителите на терена.

Свързахме се с говорителя на ЕВН Топлофикация Крум Косев, за да уточни кога евентуално се очаква ремонтът да приключи. Той твърди, че самият паркинг не е разкопан, но градинката, която се намира в близост е, защото там минава трасето.

„На 23 август стартирахме първия етап по рехабилитация на топлопровод по ул. „Иван Рилски” и ул. „Мизия” в район „Северен“ в Пловдив. Целта е да се подобри качеството на топлозахранването за част от района, включително и за МБАЛ Пловдив. В рамките на техническите дейности е предвидено демонтаж на старите тръби, реконструкция на камери, както и монтаж на нови тръби”, посочи Косев.

Той заяви, че 28 август е датата, на която приключва първият етап от ремонта. Очаква се цялостният ремонт да приключи най-късно към края на септември, като ще се направи всичко възможно срокът да се съкрати максимално.

Косев посочи, че тежката техника, която разтоварва някои от материалите възпрепятства паркирането по терена, но не се наблюдава чак такова затруднение, понеже ремонтът обхваща градинката и не толкова част от паркинга.

Относно настилката на паркинга, Крум Косев допълни, че тя ще бъде подновена след приключване на ремонта.