На 71 години си отиде един от най-дългогодишните служители в дирекция „Култура“ на Община Пловдив - Янчо Янев.

Голяма част от трудовия му път минава в отдела, където служи неуморно за разцвета на културата в града от 1979 г до 2012 – годината, в която се пенсионира.

"През тези 33 години, Янчо отдаде своята неуморна енергия, сили, труд и професионализъм в името на развитието на любителските, непрофесионални състави на територията на област Пловдив, за добруването на пловдивските читалища и подпомагане на самодейните групи в областта на фолклора", съобщават от отдел "Култура". 

Най-голямата лична гордост на Янчо Янев ще остане най-свидната му рожба - Международният фолклорен фестивал, сред чиито създатели е. За своите 25 издания (до 2019 г. вкл.), Международният фолклорен фестивал се превърна в традиция за културния живот на Пловдив и в истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града. И след своето пенсиониране, Янчо Янев продължи да бъде активен член на организационния екип, занимаващ се с неговото ежегодно провеждане.

"Ние всички знаем колко силна е болката от загубата на близък и скъп човек и колко трудно се преодолява. Но знаем и колко ценна е подкрепата в труден момент! Ще го запомним като изключително мил, внимателен, винаги усмихнат и весел, всеотдаен колега и радетел за заедност. Той искрено вярваше в духа на девиза на Европейската столица на културата!

Мир и светлина на духа му! Дълбок поклон! Скърбим заедно с близките за безвъзвратната загуба", написаха още колегите му от отдел „Култура“ на Община Пловдив.