Поставянето на мантинелите на Околовръстното на Пловдив продължава да буни духовете под тепетата и съседните населени места. След катастрофата навръх Великден, в която загинаха трима души, поставянето на ограничителните елементи предизвикват ежедневни спорове.  Жители на пловдивско село дори стартираха кампания за премахването на мантинелите. Във Фейсбук страницата на село Първенец се съобщава, че стартират подписка за това.

„Уважаеми жители, във връзка с постъпилите множество сигнали за опасността, която представляват новите мантинели, поставени на реконструирания участък на околовръстното шосе на град Пловдив, вече има инициирана подписка за тяхното премахване. Подписката може да намерите в Кметството, заведенията и магазините на територията на село Първенец”, пишат от официалната страница на селото.

Припомняме, че близо 11,5 км мантинели са поставени на Околовръстното шосе на Пловдив до този момент. На двата участъка от пътя Пловдив – Асеновград до разклона за Първенец и Коматево. Предвижда се общо да бъдат монтирани 23 км 23 км ограничителни системи. От ремонта за 25 млн. лева, близо 3,4 млн. лева са именно за мантинелите.

От пресцентъра на АПИ обявиха, че габаритът на пътя не е променян -две ленти за движение, два банкета и водещи ивици. Ограничителните системи са монтирани съгласно стандарта и  ръба на шината е на 50 см от крайния ръб на настилката. 

Графика преди и сега показва разликата в използваемата част от пътя.

3,4 млн. лева са дадени за мантинелите на Околовръстното на Пловдив, поставят още 12,5 км по трасетоБлизо 15% от сумата за целия ремонт е отишла за изграждането на ограничителни системи.