Главният прокурор награди с грамота Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив, за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения.

Пехливанов получи отличие „Служебна благодарност“ , а повод за това е проявеният висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и постижения в работата по досъдебни производства с изключителна правна и фактическа сложност.  През последните месеци Димитър Пехливанов ръководеше  разследвания по разкриване на тежки икономически престъпления, като делата бяха внесени в съда с обвинителен акт, а по някои от тях вече има постановени присъди.

Той е наблюдаващ прокурор по случая със съставянето на неистински болнични листове, чрез които от НОИ са източени над 100 хиляди лева. Привлечен като обвиняем е бившият шеф на лекарския съюз под тепетата – д-р Георги Кръстев.

Според обвинението той е помогнал на собственик на фирма да  източи крупна сума от Националния осигурителен институт с фалшиви болнични.  За 1 година са извадени 117 болнични. 52-годишният Стефан Грозев е авторът на схемата за източване на 130 000 лева от НОИ чрез фалшиви болнични. Той е осъществял измама чрез фирмата си "Джи Еф Ти - България", регистрирана в Харманли с 5 000 лева уставен капитал.  

Д-р Кръстев – отстранен: Трудно се доказва невинност, но това е целтаСпоред съда ортопедът би могъл да затрудни разследването, ако не е отстранен

Димитър Пехливанов е наблюдаващ прокурор и по още един нашумял случай. В края на 2019 година, бивша служителка на НОИ бе арестувана за схема за източване на осигурителната каса.

Припомняме, че Александрина Георгиева бе арестувана в началото на декември миналата година по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги – „ЕЛ ЕЙ консулт 2017” ЕООД и „НАЙ консулт” ЕООД. 

С обвинителен акт се сдоби и дъщерята на Александрина – Веселина. Тя е пусната под парична гаранция. В ареста са двамата ѝ родители. 

Пловдивчаните, източили 3 млн. лв. от НОИ, се изправиха пред съда, залата отесня за всички потърпевши