„Активността на пандемията – очаква се тя да бъде най-малко година и половина”, тази прогноза даде един от водещите инфекционисти у нас проф. д-р Марияна Стойчева от Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив.

Тя прогнозира, че ситуацията ще стане още по-тежка относно липсата на медицински персонал.

„Колеги се разболяват, има както физическа , така и психическа умора. Не очакваме да бъдем по-добре. Трябва пълна мобилизация и военно положение. Не очаквайте пет звездни условия. Ние не сме хотел. Борим се за човешки животи. Нямаме ВИП-ве, всички са такива. Въпросът е да оживеем”, заяви професор Стойчева.

Тя разясни причините за транспортирането на пациентите от Инфекциозна клиника в тази по Токсикология.

Припомняме, че мъжете починаха след усложнения на коронавирус.

„Клиниката се наложи да бъде разкрита експресно. Не може да се изпратят при тях леки случаи. Ако няма нужда един пациент да се лекува с кислород, то той се изпраща в новата клиника. Състоянието на болните може да се влоши както за дни, така и за часове. Не може да предвидим какво ще се случи. Инфекциозната клиника стои на своето място от първия ден. Ние също сме хора и сме уязвими. Лекарите са изморени. Не очаквайте да вършим чудеса”, каза още Стойчева.

Шефът на УМБАЛ "Св. Георги": Не мога да кажа, че има вина! Има логистични проблемиНад 3/4 от персонала на трансформираните отделения - напуснал