"Не мога да кажа, че има вина, докато това не се докаже от прокуратурата или от нашата проверка. За това, че има забавяне при качването на пациента до съответната клиника и легло, ще бъде установено дали има някой виновен", това каза шефът на УМБАЛ "Св. Георги" Карен Джамбазов. 

Той даде извънредна пресконференция за двамата пациенти, заснети на видеоклип как чакат на стълбите, за да бъдат приети, а часове по-късно издъхват. 

"За нас е важно да разберем защо се случва този логистичен проблем", посочи проф. Джамбазов. Той посочи, че освен логистични проблеми, другият фактор е липса на персонал. 

Джамбазов разказа, че е информиран за сигнала и че проверката досега показва, че единият от пациентите е бил само 10 минути на стълбите, а до тогава е бил в линейката. 

"Практически са чакали от Отделението по професионални болести да вземат пациента и да го качат на ръце до горе. Тези пациенти са били предварително уточнени, че ще бъдат взети от клиниката по Инфекциозни болести. Трябвало е да се създаде организация. Това отделение работи от 3-4 дни и е имало логистични проблеми. Тези звена си имат собствен персонал. Имаме данни, че персоналът е достатъчен, но е факт, че след като бяха преструктурирани в ковид отделения 2/3 от персонала там напуска. Предварително е бил уговорен приемът на тези пациенти и те са били от по-леките случаи, може да си представите", посочи още директорът на болницата. 

Той опроверга разказа на близките, че не е имало бутилки с кислород. 

"На всички отговорни лица беше наредено да бъдат заредени всички легла с кислород. Единият човек е бил на хемодиализа и дълго време не е провеждал. Именно това е една от причините той да бъде прехвърлен там. Той загива в началото на хемодиализата, когато прави сърдечен арест. Вторият пациент, който е бил по-възрастния, е бил с тежка ковид инфекция. И двамата пациенти са били значително увредени, но това са пациенти, които в момента приемаме. Чакаме да разберем защо се е изчакало. Според техните обяснения, няма информация защо има забавяне 30-40 минути", посочи още директорът. 

Клиника по токсикология и Отделението по професионални болести са били с персонал от 5-6 лекари и съответно същия брой  сестри и санитари. След вземането на решението по преструктуриране, напускат двама лекари и 3-4 сестри.

"Ако напусне още някой, командироваме от други отделения от болницата", посочи Джамбазов.

Нещастен случай и нещастно съвпадение на факти, така определи пък шефът на отделението случилото се. 

"Трудно е да се носи вина за смъртни случаи. Първо ще дадем цялата преписка на прокуратурата, за да се докаже има ли вина или не. Аз мога единствено да предприема дисциплинарно производство, но едва ли това ще върне нещата назад. Проблемът с кадрите не е само в това звено, имаме материална база, апаратура и лекарства, но това, което спира да бъде налично е персоналът", посочи още Джамбазов. 

От 13 март до сега има 60-65 души от персонала на болницата в Пловдив са се заразили с ковид-19.