През последните години пловдивската лека атлетика се прослави с големи успехи, реализирани от състезателите на лекоатлетическите клубове под тепетата. Една от младите надежди в този спорт е състезателката на 60 метра, 100 метра и скок дължина Радина Величкова. От 8 години тя е състезател на СКЛА „Ботев” Пловдив, а тазгодишните й реализирани резултати я отведоха до призови места на големи форуми и до нов национален рекорд на България в спринта на 60 метра в залата за девойки.

Възпитаничката на  Френската езикова гимназия- Пловдив, която е само на 16-години, през 2023 взе участие на Европейското отборно първенство в Полша и бяга наравно с жените, като  записа резултат от 11.73. Величкова не спря да гони върховете на леката атлетика и си извоюва сребърен медал на Eвропейския младежки олимпийски фестивал. Тя се сдоби и с две отличия от балканския шампионат за юноши и девойки под 18 години - титла в скока на  дължина и сребърен медал на 100 м. Точно преди дни лекоатлетката взе приза и за млад спортен талант на град Пловдив за 2023 година.

Още в първите си стъпки в леката атлетика Радина разбира, че това е нейният спорт. Тя определя старта на кариерата си като необичаен.  Величкова разказа пред TrafficNews  за успехите си през 2023 година.

- Какви бяха Вашите първи стъпки в леката атлетика и с какво Ви спечели в този спорт?

 - Преди години, когато бях на футболен мач на брат ми, бягах извън терена с футболистите. Така тогавашният му треньор Румен Байрев ме забеляза и каза на баща ми да ме запише на лека атлетика. Тренирам  от много малка и съвсем отрано треньорката ми реши да ме запише да участвам на състезание. Преди него бях тренирала малко, около един месец. На него обаче  спечелих два златни медала. Всеки ден с нетърпение чаках да приключа училище, за да отида на тренировки. Няколко месеца след това разбрах,че леката атлетика е моят спорт.

- Кога дойдоха първите Ви по-сериозни успехи?

- Първите ми по-сериозни успехи дойдоха,когато се състезавах в многобоя до 14 години. 2020 година, през летния сезон спечелих златен медал.През следващите години започнаха и успехите ми в индивидуалните дисциплини, но тази година смея да кажа, че  реализирах най-големи успехи до този момент. Спечелих 3 медала от международни състезания и поставих нов национален рекорд на 60 метра в зала за девойки под 18 години.

- Разкажете на читателите на TrafficNews повече за успешната състезателна 2023 година и с какви емоции я изпращате?

-2023 година беше доста емоционална за мен. Имах 31 старта в спринта и скока на дължина. Още в началото на годината през зимния сезон започнах с рекорд на 60 метра в зала за девойки под 18 години с резултат от 7.50. В скока на дължина постигнах резултат от 6.15. През летния сезон имах 13 старта в спринта под 11.90. През юни месец направих своя дебют и при жените на Европейското отборно първенство в Ходжов,Полша,което беше моето първо състезание на международната сцена.  Края на юли участвах на Европейския младежки олимпийски фестивал в Марибор,Словения и спечелих сребърен медал на скок дължина и 6-то място на 100 метра. В началото на август участвах на Европейското първенство под 20 години в Йерусалим, където  постигнах личен резултат на 100 метра-11,63.  Краят на сезона завърших с участие на Балканския шампионат под 18 години в Турция,където спечелих два медала.

- След толкова много успешни състезания, можете ли да кажете коя дисциплина стана Ваша по-голяма страст- спринтът или сокът на дължина?

-И двете дисциплини са ми доста голяма страст и не мога да кажа коя ми харесва повече. От няколко години се опитвам да ги съчетавам и двете, трудно е със сигурност, но успях да свикна.

- Няколко думи за твоя треньор Ива Пранджева, която е легенда в леката атлетика?

-Моята треньорка Ива Пранджева е човекът,който ми показа какво значи да се бориш за мечтите си и да не се отказваш никога, въпреки обстоятелствата.Тя е човек, който ме научи на възпитание,на упоритост и трудолюбие. Винаги ми дава мотивация и надежда на всяко едно състезание и на тренировка. Благодарна съм,че точно тя е моят треньор,защото е един уникален човек и приятел, на когото мога да разчитам за всичко. Смятам,че без нея нямаше да съм човека,който съм днес и нямаше да мога да постигна всички тези успехи. 

- Имаш ли идол в този спорт?

- Идол в спринта ми е Ивет Лалова, а в скока на дължина със сигурност е моята треньорка  Ива Пранджева.

- За финал, какво ти предстои през 2024 година в спортен план и за какво мечтаеш?

- През 2024 година се надявам да постигна по-добри резултати и да покажа всичко, на което съм способна. Целите ми за предстоящата година са Европейското първенство под 18 години и Световното първенство под 20 години. Мечтата ми е един ден да имам успехи на световно ниво.

Пловдивчанката Радина Величкова е балканска шампионка на скок дължинаСаръбоюкова и Бозукова с медали

Пловдивчанката Радина Величкова се класира за полуфиналите на Европейското до 20 години