Най-мащабната схема за източване на социални помощи във Великобритания се оказа с пловдивска следа. Именно соченият като тартор на групата, източили от 54 млн. паунда , е пловдивчанинът Гюнеш Али. След проверка на TrafficNews става ясно, че той фигурира съвместно във фирма с управители на известен турски ресторант "Паша", намиращ се в центъра на града под тепетата. Другата замесена пловдивчанка е 52-годишната Цветка Тодорова, която има и жилище в града. В продължение на близо четири години те  са извършвали престъпната дейност.

Цветка Тодорова

Според Евроджъст схемата действала  така, че петимата са набирали хора от България, получавали са документите им за самоличност и са им изплащали част от приходите от фалшиви искове за облаги, направени от тяхно име. След това се връщали в родината си с приходите от престъпленията.

Арестуваните са 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева.  Според обвинението между октомври 2016 г. и май 2021 г. групата е направила хиляди фалшиви искове за Universal Credit (социалноосигурително плащане в Обединеното кралство), използвайки или реални хора, или откраднати самоличности.

Юни месец 2022 година медията ни отрази дело за екстрадиция Гюнеш, по искане  на Английските власти със заповед за арест. Той бе задържан в България във връзка с мащабното разследване на Острова. На делото сана ясно, че там Гюнеш е издирван за фалшифициране на документи, пране на пари и източване на пари от бюджета на социално подпомагане. Тогава установената сума обаче, бе по-малка.

По време на заседанието Гюнеш обясни, че 12 години е живял в Англия, като първоначално e работил в строителството, а по думите му след това  е отворил офис за  изготвяне на документи. „Не съм вършил нищо незаконно. Сега разбрах , че съм издирван. Аз помагах на новопристигналите да си оформят документите за пребиваване срещу съответните такси. Върнах се в България, за да помогна на брат ми, който не е добре.  Не съм се крил, имам адвокат в Англия, който движи нещата,” каза тогава пловдивчанинът.

Пловдивчанин, обвинен в източване на 38 милиона паунда, застана пред съдаМагистратите оставиха Гюнеш Али под домашен арест

Той сподели пред съда през 2022 година, че когато се е прибрал в България е създал търговско дружество. Според него това било доказателство, че не е се е крил от властите. Гюнеш е говорил за  фирмата- "Вип Делуск ООД", в която фигурира като управител и има  40% дял. Тя е в съдружие с двама мъже , които се водят собственици на други две фирми, регистрирани на един същ адрес- ул. "Златарска" 8 в "Капана". Това са дружествата "Паша Бг ООД" , в чието единият има 95% дял и "Паша 69 ЕООД", в което второто лице е едноличен собственик. Именно чрез тях се управлява известният турски ресторант "Паша", който извършва и доставки на храна.

"Вип Делуск ООД" е ситуирана на 3-ия етаж в сграда точно на пъпа  на Пловдив- ул. "Княз Александър I-ви". Чрез нея се стопанисва и известното кафене "Dreams" , което е долу в сградата и е едно от оборотните локации в града.

По разказ на хората в района, бизнесът на Гюнев е действащ и  всекидневно в офиса му идват счетоводители. Всичко по фирмата се върти от роднините му, тъй като Гюнеш е бил екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да може да бъде изправен пред съд.

От тамошните медии стана ясно, че при обиска в домовете на всеки един са били открити  пачки с по 750 000 британски лири. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. След арестите им във Великобритания , бяха публикувани видеоклипове, в които се вижда охолния живот на българските измамници.  Именно тези кадри получиха най-голям отзвук. На тях се вижда още как българите радостно хвърлят банкноти из апартамент в Англия.

През 2022 година Окръжният съд в Пловдив го остави под домашен арест, за да се грижи за болния си брат, но след това той е върнат на острова. Очаква се на 27-ми май да станат ясни присъдите на участниците в мащабната измамна схема.