Точно в 12:00 часа започна тестът на BG-ALERT. Системата за ранно предупреждение изпрати съобщение на телефоните на всички в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Съобщението, съдържащо текст на български и английски език и със звукова сигнализация продължи до 12:30 часа. Пронизителните звуци , идващи от телефоните, бяха посрещнати доста спокойно от гражданите, които явно вече са запознати с новата система. 

Екипът на Trafficnews.bg разговаря със случайни граждани, като част от тях споделиха, че подобна система е полезна за обществото, добре е да се сигнализира чрез телефоните за тревога или опасност, тъй като не всеки може да чуе гласовата сигнализация, която се пуска из града. И допълниха, че все пак ще се радват да не стига до употребата на новата система BG-ALERT.

Други пък споделиха, че не намират разлика как ще бъдат уведомявани за евентуална опасност и че дори е по-добре изобщо да нямат телефони, за да не бъдат безпокоени по никакъв начин. От друга страна възрастните пловдивчани изобщо не разбраха защо телефонът им издава странен звук със съобщение. Не знаеха какво се тества и с каква цел, въпреки това никой от минаващите по улиците на Пловдив не се притесни от теста на BG-ALERT.

Припомняваме, че системата BG-ALERT е с цел предупреждение и оповестяване ако има заплаха за националната ни сигурност. До края на годината ще се изготви наредба за работата и използването на системата, като по план в началото на следващата година, тя да започне да работи официално.

Вижте повече в репортажа на Trafficnews.bg: