Ранобудни пловдивчани вече упражниха правото си на глас. Още минути преди 8:00 часа пред урните се подредиха граждани, за да гласуват. Пред наш репортер много от тях заявиха, че не са имали проблеми с машините, дори обратното – много по лесно да дали своя вот.

На какво се надяват пловдивчани и какъв е мотивът им да гласуват?

„За по-добра България. За по-добро бъдеще за нас, децата ни и всички българи”, заяви пред наш репортер пловдивчанин пред една от изборните секции в СУ”Свети Свети Кирил и Методи”.

За стабилно образование и сигурно бъдеще на децата пък гласува пловдивчанка.

„Искам децата ми да живеят в добра обстановка, да имат сигурност, да са здрави и да получат добро образование”, каза тя.

Оказва се, че има един сериозен проблем, който затруднява повечето хора - ако искаш да гласуваш и за президент, и за народно събрание, трябва още от началния екран да избереш тази опция, която е най-горната. Иначе след това не можеш да се върнеш. От СИК обясниха, че това е грешката, която допускат повечето хора. Другият проблем пред по-възрастните хора е, че не натискат картата докрай.

 

Опашка от желаещи да гласуват вече се е образувала и пред секциите в СУ „Патриарх Евтимий”. В школото изборният ден е стартирал нормално.

„На миналите избори в една от секциите тук имаше проблем с машината. Сега всичко е наред. Гласуването става малко по-бавно заради двата вота, но затруднения няма”, обясниха пред наш репортер от СИК.

Припомняме, че без проблеми и забавяне започна тази сутрин изборния ден в Пловдив. Към този момент няма информация за нарушения, както тази сутрин, така и в деня за размисъл. Това съобщиха от 16 РИК. 

481 са избирателните секции в Пловдив. Сред тях четири са за гласуване с подвижна избирателна кутия и 5 подвижни за участие във вота на лица, поставени под карантина.

11 са образуваните избирателни секции в големите лечебни заведения в града- УМБАЛ "Св. Георги", Военна болница към ВМА София, МБАЛ „Каспела", МБАЛ „Пловдив” АД, като в тях има 5 секции в отделения с болни от COVID.

Задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда ще могат да гласуват в образуваните 2 избирателни секции в пловдивския затвор и следствения арест.