Първите фургони пристигнаха в Карловско, хората обаче са недоволни от тях

05.10.2022 13:30 2687 0
Първите фургони пристигнаха в Карловско, хората обаче са недоволни от тях

Започна поставянето на жилищните фургони в най-тежко засегнатите от наводнението карловски села. Първите 8 пристигнаха в село Каравелово днес. По желание на семействата те вече се разползагат в дворовете им.

В четвъртък още 8 фургона ще заминат за Слатина, където е предвидена обща площадка. След това ще се поставят и 17 временни жилища в Богдан.

Първият фургон пристигна преди обед в Каравелово. В него ще бъде настанена 92-годишната Дела Жалвова. Фургонът е оборудван със спалня, кухненски бокс и баня с тоалетна. Фургонът е приел сина ѝ, защото жената е в болница. Той обаче недоумява как майка му ще изкара зимата във фургона. 

Фургонът е празен – няма нито мебели, нито техника.

„Тя иска да е тука. Ако стане невъзможно, ще я прибера, но много трудна работа. Тя цял живот е живяла тук“, казва синът ѝ.

Кметът на Каравелово Емил Кабаиванов заяви, че общината се е свързала с няколко търговски вериги, които ще осигурят бяла техника на пострадалите. Ще бъдат дадени и легла, матраци и дюшеци.

 

Проблемът също е, че фургоните все още не са захранвани с ток и вода. Очаква се токът да бъде прекаран днес, а водата следващите 2 дни.

„Освен в дворовете на хората, ще бъдат поставени и на едно общо място, защото в част от имотите няма възможност да бъдат поставени”, заяви Емил Кабаиванов, кмет на Карлово. „За 10 дни трябва да възстановим водоподаването в Каравелово, в Богдан е по-сложно, там работим улица по улица. По изключение, ако не можем да изградим водопроводи под земята, ще правим въздушни водопроводи”, каза още пред Нова тв Кабаиванов.

"Очакваме до края на деня да пристигнат всички. Фургоните се предоставят, докато хората имат нужда. В тях има кухни, санитарен възел, конвектори за отопление. Има и спално помещение, могат да живеят двама души", обясни кметът на Каравелово Славка Червенкова. И допълни, че в началото на другата седмица хората ще могат да се настанят в тях.

Акценти

Изпрати новина