Първият пловдивски отбор по американски флаг футбол бе домакин в събота на начлото на тазгодишното им първенството. Закритата фаза ще бъде до месец март, като от април месец стартира откритата фаза, която ще продължи до края на годината.

В турнира, който се проведе в  ЖР "Тракия", взеха участие отборите домакини от Plovdiv Ravens, Sofia Bears, Burgas Wolves и Shumen Brewrs. Събитието бе открито от кмета на район “Тракия”  Георги Гатев и зам.-кмета по спорта Николай Бухалов. Те хвърлиха монета между капитаните на отборите, за да стане ясно в кой отбор ще се падне първата топка. Участие взеха деца-U12 до U16 от различни пловдивски училища, а най-малкият състезател бе на 4 години.

Американският футбол е един от най-популярните спортове в целия свят и има традиции в България повече от 20 години. Въпреки, че неговата по-безопасна разновидност- Флаг футбол не е толкова нашумяла у нас, Борислав Герговски, който е учител в СУ "Черноризец Храбър" създава първия пловдивски отбор, с който да покаже на всички , че това е един интересен и динамичен спорт. Този вид американски футбол е безконтактна и бърза игра, в която трябват качества като сила, издръжливост, бързина и ловкост. С всичко това е нужно и да се мисли под напрежение. Този спорт се практикува в зала, на открито и дори на плажа.

Не след дълго Plovdiv Ravens започва да привлича все повече малчугани, които искат да практикуват спорта. Треньорът Борислав Герговски разказа пред TrafficNews, че на първата тренировка, която се е провела преди половин година в отбора са били 3 деца, днес вече те са 20. Клубът има и мъжки отбор, който е с над 10 човека.

"Нашият отбор не само, че е първи в Пловдив, той е и единственият. На този етап имаме връзка с различни отбори, като през тази година искаме да направим един или два международни турнира с покана от други европейски държави. Ние  ще се опитаме и да изпратим колкото се може повече деца в националния ни отбор", разказа Герговски. 



Началото на интереса и любовта към този спорт започва за Борислав Герговски доста отдавна. Той е фен на американския футбол, но преди 2 години в  мислите му изниква идеята да създаде отбора Plovdiv Ravens.

вързах се с различни хора, извадих лицензиран китап, изкарах курсове към USA FOOTBALL и вече съм лицензиран треньор", посочи той.

Флаг футболът е бързо развиващ се спорт, който е модифицираната версия на американския футбол и е подходящ за деца. Той се превърна дори в олимпийски спорт и може да го гледаме на Олимпиадата през 2028 година в Лос Анджелис.

В един обор играят  до 15 човека, като на игрището са 5, в зависимост от правилата на турнира. Името произлиза от тези флагове, които са вързани на кръста на играчите.  Флаг футболът е измислен от учител по физическо в САЩ, а флагчетата са включени за по-безопасна игра от американския футбол, в който има много бутане. Идеята на американския учител е била да се включват повече деца и жени в този спорт. Така вместо играча да бъде свален на земята, защитниците дърпат флаговете, прикрепени към кръста на носещия топката. Целта на играта е да печелите точки, като пресичате голлинията на противниковия отбор с топката или хващате пас в крайната зона на противниковия отбор.

Към днешна дата  България може да се похвали с над 10 мъжки и женски отбора, както и повече от 4-ри детски.