Дали да бъдат преустановени масовите мероприятия в Пловдив обсъждат на започналия преди минути Областен кризисен щаб. Тази възможност се разглежда, след като вчера в РЗИ-Пловдив е постъпило писмо от Министерство на здравеопазването. В него е посочена тази препоръка във връзка с усложнената епидемична обстановка в цялата страна.

На сегашната среща ще бъдат обсъдени още контролът върху действащите в момента противоепидемични мерки и необходимостта от разкриване на нови легла. Ще бъде обсъден въпросът и със следенето на леглата, предназначени за деца, боледуващи от COVID-19.

„Към този момент 10% от заразените са хоспитализирани. От 831 легла 347 са свободни. Имаме и 4 свободни интензивни легла за деца. Имаме налични ваксини. Най-много са на „Пфайзер”. Разполагаме с 26 232 дози, имаме и 2770 педиатрични ваксини”, съобщи преди началото на заседанието Йордан Иванов.     

Областният управител уточни, че РЗИ - Пловдив разполага и с 50 дози от временно спряната за употреба ваксина на „АстраЗенека”. 1600 са наличните ваксини от еднодозована на „Янсен” и 2560 от „Модерна”.

 „Аз дадох дума, че няма да позволя противопоставяния на ниво Областен и Общински щаб. Във времена на криза трябва да говорят специалисти, а не политици”, коментира областният управител във връзка с множество запитвания.