Да отворят два фронта на археологическите разкопки на „Брезовско шосе”, за да могат проучвателите по-бързо да освобождават терена за строителите. Тази възможност  обсъждат община, изпълнител и археолози, разбра медията ни.

Специалистите от РАМ-Пловдив са заявили готовност два екипа да започнат да работят едновременно, но това изисква допълнителни действия по организация на движението.

Припомняме, че ремонтът на „Брезовско шосе“  е част от Водния проект на Пловдив на стойност около 115 млн. лв.

Изкопните работи за полагането на гигантските тръби минават в охранителната зона и през територията на Яса тепе или Плоската могила.

Тя е с площ около 30 дка и дебелина на културните пластове над 6 м. В периода 1970-1972 г.  е проучена сондажно от Петър Детев и се датира от къснонеолитната до раннобронзовата епоха в Тракия (краят на VII хилядолетие до III хилядолетие пр. Хр.).  Тя е обявена за недвижима археологическа ценност от национално значение с Решение №1711/962 г. на Министерски съвет. Години по-късно, през 2006 г., са определени границите и режимите на ползване на територията, както и охранителната зона. Според нея границата на „Плоската могила” от източната стена преминава по средата на ул. „Брезовско шосе”.