Днес е един от 12-те големи християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. Той се чества както от православни, така и от католици.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Отдел ГРАО към Община Пловдив изготви за TrafficNews пълен списък на всички празнъващи днее:

- Мария - 10 386
- Мариана - 1344
- Марияна - 1188
- Марийка - 1038
- Мариела - 395
- Мариета - 238
- Мирела - 132
- Мариан - 135
- Мариян - 320
- Марио - 286
- Мими - 94
- Мима - 88
- Преслава - 63
- Панайот - 101