Един от най-големите проекти на Пловдив – за вдигането на жп линиите на бул. „Копривщица” и връзката между Централна гара и гара „Филипово” е с осигурено финансиране. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев и шефът на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов.

Тя бяха на среща в Областна управа, на която присъстваха Ангел Стоев и кметът Здравко Димитров.

Финансирането е от 200 млн. лева и е по новата оперативна програма „Транспорт”, като проектът е втори етап от жп възел Пловдив.  По думите на Алексиев до края на годината може да бъде избран изпълнител за мащабния инфраструктурен проект. Освен тази сума ще е необходимо съфинансиране от държавата между 20% и 40%. 

Проектът включва двойна жп линия на второто ниво, както и нов железен мост за влакове.  Ще бъдат премахнати прелезите, а Община Пловдив ще трябва да изгради пътната инфраструктура, а също и да облагороди долните пространства.

В него ще бъдат заложени изграждането на шумозаглушителни огради по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради. 

Очаквайте подробности! 

Пловдив чака 200 млн. за вдигането на жп линиите на „Копривщица”, НКЖИ го вкара в програмата сиПрез 2023 година може да имаме сключен договор за техническа помощ и проектиране, каза инж. Иван Бакалски