РУО-Пловдив наблюдава как се движи заболеваемостта в община Карлово, където цифрите са 246 на 100 000 души за 14-седмична база. Ако тази тенденция се задържи, в сряда учениците ще бъдат върнати в присъствена форма. Това заяви пред TrafficNews Антоанета Пакова, която тези дни се завърна отново на директорския пост след 3-месечно отсъствие.

Припомняме, че от днес учениците в 5 общини преминаха в присъствена форма на обучение. Това са Лъки, Марица, Перущица, Стамболийски и Съединение.

Към днешна дата 9 общини са в присъствена форма на обучение, и още 9 са на ОРЕС.

„Приключиха ми ангажиментите към Министерството на икономиката. Това, което предстои оттук на сетне е овладяване на кризата със заболеваемостта. Планът ни е и стартиране на новия държавен план-прием за учебната 2022-2023 година. Ще доведем до знанието на всички директори задачите, които трябва да изпълнят, както предложенията за приема в 8-ми клас на новата учебна година. Ще издадем заповед, която днес ще подпиша с указания за дейностите, които трябва да извършват“, заяви Пакова по повод предстоящите задачи на Регионално управление на образованието.

В Пловдивско има достатъчно осигурени щадящи тестове. Предстои още едно зареждане до Коледа, в което се очаква да получим 67 000 бройки. Ако има възможност, броят им ще бъде увеличен. Ще има и едно зареждане след новата година.

Пловдив все още е далеч от връщане на учениците в клас, тъй като тук заболеваемостта е 333 на 100 000, допълни Пакова.

На въпрос как ще се процедира с нововъведената мярка на МОН от 24 януари 2022 г. във всички сгради на ведомството да се влиза само със зелен сертификат, Антоанета Пакова бе категорична, че ще се изкачат указания на министерството.

Ще се вземем предвид ситуацията и ще направим така, че да са защитени всички. Това ще бъде личен избор, но ако има конкретни указания на МОН, ще се съобразим с тях“, заяви шефът на пловдивския РУО.