Осем са кандидатите за обществен посредник на Пловдив, като приемът на документи изтече днес в 17:00 часа.  Изненадващо за поста кандидатстват редица действащи политици, както и бивши управленци, свързани с Община Пловдив.  Освен политиците има и двама преподаватели, като единият от тях – Христо Паунов е и действащ обмудсман на Пловдивския университет Пловдив.

Може би най-популярното име е това на Савина Петкова. През миналия мандат тя бе председател на Общинския съвет в Пловдив, като  тя влезе от листата на Реформаторския блок. Тя е юрист, като 6 години е била адвокат на свободна практика, а след това 12 години работеше в Община Пловдив, през по-голямата част като главен юрисконсулт.

Действащият омбудсман Борислав Стаматов също е подал документи. Той от 5 години е временно изпълняващ длъжността, след като не успя да събере нужните гласове за титуляр. Преди да стане обществен посредник той бе зам.-кмет на район „Централен”.

Друг действащ обмудсман е доц. д-р Христо Паунов, той е обществен посредник на Пловдивския университет.  Той е експерт по конституционно право, като преподава в „Публичноправни науки“ към Юридическия факултет.  Ръководител е на магистърска програма „Публична администрация“.  Христо Паунов има обществена активност, като той е член на Националния съвет на Българския Червен кръст. Има и две издадени книги -   „Ревизия на Конституцията на Република България“ и „Държавни символи“.

Действащ общински съветник също е кандидат за поста. Това е Георги Величков, който бе избран от „Ние,гражданите” и не членува в група в Общинския съвет. Величков е бивш футболист, като е защитавал цветовете на Локомотив Пловдив,  в момента развива частен бизнес.

Две дами, които забъркаха няколко скандала през последните години, също са подали документи. Едната е Лариса Кътова, която дълги години бе зам.-кмет на район „Северен”, като бе назначена от Ральо Ралев. Кътова обаче бе уволнена от новия кмет на района Стоян Алексиев, като двамата си размениха обвинения за корупционни практики.

Бившето острие на ГЕРБ Сузана Николова също е сред кандидатите. Тя бе една от най-силните фигури в партията преди 10-ина години, като бе и зам.-председател на местния парламент. През 2011 година луксозната й кола – „Лексус” бе запалена умишлено, а и до днес не е разкрит извършителя. След като бе натирена от ГЕРБ тя отиде в партия „ВОЛЯ”, а на последните избори работи за „Изправи се!Мутри вън!.

Философът Ангел Грънчаров и Снежана Стоянова са последните двама кандидати.

Още утре комисията към Общинския съвет ще се събере, за да разгледа кандидатурите. Те ще видят дали документите на кандидатите са редовни и ще решат кои да минат в следващия кръг. Съставът на комисията е Ангел Славов, Добромира Тошева, Румяна Толова, Таня Георгиева, Евелин Парасков, Стефан Послийски, Стефан Аксиев. 

Препитването на кандидатите е на 27 септември, като те трябва да представят и концепция за развитието на институцията. След това комисията прави класиране и го предлага на Общинския съвет. За да бъде избран обществен посредник са необходими 34 гласа.