Опера Пловдив ще представи празнична програма с премиерни спектакли и концерти, с която ще отбележи Коледа и Нова година. Балет за деца, оперета и концерти с поп изпълнители са сред изненадите в декемврийския афиш.

Балетът „Лучко“ от Карен Хачатурян ще присъства на 11, 18 и 19 декември. Танцовото приключение е по книгата на Джани Родари за малкия храбър Лукчо, който се бори срещу несправедливото отношение на киселия принц Лимон и неговите подчинени - Графините Череша и Дон Домат. Приказката за доброто и справедливостта, ще оживее на сцената в постановка на Ангелина Гаврилова.

Любителите на оперетата ще се потопят в атмосферата на Ница през 30те години на миналия век с премиерата „Бал в Савоя“ на фона на музиката на Пол Абрахам. В постановката на режисьора Георги Динев и художника Николина Костова - Богданова участват солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив под диригентската палка на Владимир Бошнаков. Премиерата е на 17 декември.

В традиционния концерт „Светът е Коледа“ на 22 декември ще прозвучат песни за празника от цял свят в изпълнение на Орлин Павлов заедно с Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и Хор от Академията на Госпожа Опера с оркестъра на Опера Пловдив. В програмата са включени и произведения от Чайковски, Щраус, Лехар, Офенбах и др, които присъстват в коледните музикални програми по света. В концерта участват и солистите Таня Иванова, Александър Носиков, Светлана Иванова, Георги Султанов, Евгения Ралчева, Цветелина Коцева заедно с Хора на Опера Пловдив. Коледния концерт ще отбележи и  50- годишния юбилей на маестро Георги Паликаров, който ще застане на диригентския пулт.

Изненада за меломаните ще бъде и концертът „Една новогодишна нощ в операта с музиката на "QUEEN” на 30 декември, в който специално участие ще вземат Славин Славчев, който е известен с умелото си превъплъщение в образа на Фреди Меркюри, както и музикантите Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков – син заедно със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив. В програмата с диригент Константин Добройков ще прозвучат песните на легендарната рок група от албума „ Една нощ в операта“ като Бохемска рапсодия и “Love of my life” и разбира се песента „Барселона“ в изпълнение на Славин Славчев и Вера Гиргинова.

Симфоничният концерт от поредицата „Млади виртуози“ ще представи познатата на пловдивската публика солистка Лия Петрова. В концерта под диригентската палка на маестро Емил Табаков са включени А. Лядов - Омагьосаното езеро, А. Глазунов - Концерт за цигулка и оркестър, Е. Елгар - Salute amour E-Dur, А. Шнитке - Гоголсюита.

Билети за спектаклите и концертите на Опера Пловдив се продават онлайн в eventim.bg, както и на касата на Операта в Дом на културата и на касите на Ивентим в Пловдив и в страната.