Съществува "реален риск" от глад на много места тази година. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

Той министрите, които се срещат по въпросите на продоволствената сигурност, да предприемат практически стъпки за стабилизиране на пазарите на храни и намаляване на волатилността на цените на суровините.

Изправени сме пред безпрецедентен глобален глад, подчерта Гутериш във видеообръщение на срещата в Берлин. Той посочи, че войната в Украйна е изострила проблеми, които назряват от години - климатичните промени; пандемията от COVID-19; дълбокото неравномерно възстановяване.

Повече от 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живея в условия на глад, според Интегрираната фазова класификация на продоволствената сигурност (IPC) - скала за определяне на продоволствената несигурност. Съгласно нея това е само една стъпка преди обявяването на глад в даден регион.

По данни на IPC милиони хора в 34 други страни са на ръба на глада.

Има реален риск през 2022 г. да бъде обявен глад на редица места, а през 2023 г. може да бъде още по-лошо, подчерта Гутериш, който нарече масовия глад и гладуването неприемливи в 21-ви век.

Той посочи, че не може да има ефективно решение на кризата, освен ако Украйна и Русия, които произвеждат около 29% от световния износ на пшеница, не намерят начин за правилно възобновяване на търговията.

Москва настоява част от санкциите, наложени й от Запада, да бъдат премахнати, за да възобнови своя износ на зърно и торове.

ООН и Турция посредничат в опит да бъде постигнато споразумение.

Гутериш обаче не разкри подробности за преговорите, отбелязвайки, че публичните изявления могат да попречат на успеха.

Той също така призова министрите на срещата в Берлин да се справят с финансовата криза в развиващите се страни.