1500 лева ще трябва да плати фирмата "Астра билдинг груп" ЕООД, която събаряше старата сграда на кръстовището на ул. "Любен Каравелов" и ул. "Радецки". Причината - тежкия инцидент с работник, върху който рухна част от сградата. Това прични падането му от високо, затискането му от руините, и доведе до черепно-мозъчна травма. По-късно се оказа, че нито пострадалият, нито колегите му на обекта са наети на трудов договор.

Затова Инспекцията по труда санкционира фирмата с 1500 лева, а наказанието беше обжалвано на две инстанции. 

Припомняме, че инцидентът се случи около 12,50 ч. на 21 май 2021 година. Тогава полицията установи, че при извършване на ремонтни работи – премахване на гредоред между етажите, е пострадал 30-годишният работник. С помощта на пожарникари пострадалият е изваден от развалините.

Според първоначалните данни, той е паднал от стълбище, докато е изкъртвал с машина част от него. След инцидента мъжът е бил откаран с Спешния сектор на лечебното заведение. Първоначално е бил в травматичен шок, с рана на главата, но в съзнание. След като му е направен обстоен преглед обаче, лекарите са установили, че е поел удара от падането с главата и гръдния кош. 

Работникът, затрупан на ул. "Любен Каравелов", е с черепно-мозъчна травма, падал е 4 етажа

Няколко месеца след инцидентът, фирмата наета за събаряне на сградата - „Астра билдинг груп“ ЕООД, е получила наказателно постановление за извършено сериозно нарушение по Кодекса на труда. Оказало се, че пострадалият, а и не само той, е без трудов договор. Заради това провинение дружеството е санкционирано с 1500 лева.

Недоволни от глобата „Астра билдинг груп“ ЕООД са подали жалба за отмяна до Районен съд, който потвърди пръсъдата, а тази седмица със същото решение е излязъл в Административният съд. 

По време на делото са били разпитани много свидетели, част от които работници на обекта.  Един от тях е разказал, че бригадата им била от осем-девет души. Задачата им била свързана със събаряне на сградата, пренасяне на тухлите и дървения материал. Те нямали трудови договори, но имали уверение от бригарира, че такива ще бъдат сключени. Нещо повече – изпратили снимки на личните си карти на въпросното лице по вайбър. Този човек им поставял конкретни задачи и следял работата им.
Имали ръкавици, жилетки, но не работели с машини, крики и лопати.

Заплащането се извършвало от шефовете редовно, но не знаел името на този шеф. Уговорката била да получават по 50 лева на ден, като работното време било от 8:00 до 17:00 часа, от понеделник до петък.

На седмият ден от започване на работа на строителния обект станал инцидент, при който едно от момчетата паднало от малка бетонна скара. 32-годишният бил от тяхната група, и той без договор.

Разпитан бил и техническият ръководител в „Астра билдинг груп“ ЕООД, който от две години е част от фирмата. Той не е бил на обекта по време на инцидента, а за него научил от бригадира. Ръководителят бил категоричен, че нямало хора без договори, които да работят за дружеството. Имало обаче и 5-6 човека, които идвали на обекта и събирали стари дърва, греди и строителни отпадъци. Точно такъв бил и пострадалият работник.

В крайна сметка още работници и свидетели разказали, че затиснатият 32-годишен е работил за фирмата. На мястото на инцидента е бил служител на Инспекцията по труда, който е констатирал, че намиращите се в сградата мъже нямат договори.