Около 300 000 лв. са необходими за ремонта на сградата на най-старото певческо дружество в България "Ангел Букорещлиев". Това обяви диригентът Илиан Тиганев по време на благотворителния концерт днес в дом на културата "Борис Христов". Пълна зала с публика, закупила си от специалните покани за събитието, аплодира великолепните изпълнения на хора, песните на френски и български на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски, съвместното изпълнение на Калоян Куманов, Ралица Ботева и Стилиян Дерменджиев, които запалиха страстите с музиката на Пиацола. След тях на сцената излезе великолепният цигулар и концерт майстор на Държавна опера-Пловдив - Мичо Димитров. Истински фурор предизвикаха и изпълненията на хор "Детска китка" с диригент Златина Делирадева.

На финала всички артисти се качиха да изпеят заедно "Тиха нощ, свята нощ".

Добрата новина за певческото дружество "Ангел Букорещлиев" дойде от кмета Костадин Димитров, който лично дойде и поздрави артистите.

"Започвам с една добра новина - Община Пловдив гласува издръжка 36 000 лв., както и на Биг Бенд Пловдив. Отделно ще се включим в ремонта на сградата ви на Дановия хълм, за да имате камерна зала и нормални условия за репетиции", обяви той от сцената и предизвика аплодисментите на публиката.

Реконструкцията и реставрацията на близо 100-годишната сграда е наложителна, тъй като артистите работят при тежки условия. Прозорците са в критично състояние, инсталацията не може да издържи при включването на отоплителни уреди. Дори и това обаче не спира ентусиазма на хора и диригента Илиян Тиганев. Младият артист е този, който се превърна в птица Феникс за музикалната институция и с много упоритост и страст успя да я върне както на национална сцена, така и на международна.

Началото на хора е от 1895 г. като Любителски мъжки хор, а за диригент е поканен Ангел Букорещлиев. Насърчени от успеха, на 4 март 1896 г. певците и Ангел Букорещлиев създават Пловдивското певческо дружество, което застава начело на борбата за културно надмощие над гърците. През 1928 г. Певческото дружество се сдобива със собствена сграда, в която осъществява своята дейност и до днес. Репертоарът им е разнообразен и застъпва редица творби от български композитори. Оркестърът и хоровите състави развиват оживена концертна дейност.

И така и до днешни дни, над век по-късно, хористите на Пловдивското певческо дружество продължават с ентусиазъм да поддържат пламъка на любовта към песента. 

Може да подкрепите каузата за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" и по банков път:

IBAN: BG15SOMB91301060015602
Общинска банка АД.