Общинските съветници от „Браво, Пловдив“ поискаха оставката на зам.-кмета по транспорт Савина Петкова. Това се случи на брифинг в БТА, където петимата общинари заедно с председателя на градското сдружение Веселин Костов обявиха, че свалят своето доверие от Петкова.

По думите на Веселин Костов точно преди година от „Браво, Пловдив“ са заявили своето участие в политиката,  като са изтъкнали пет основни приоритета. Най-важният от тях е бил именно градският транспорт на Пловдив.

6 месеца след встъпването й в длъжност ситуацията с градския транспорт не само не се е подобрила, но станала  по-зле.

„Нередовни автобуси, грубо отношение на персонала, подвижен състав без климатици в големите жеги – всичко това е добре познато на пловдивчани. Вместо обещаните реформи – състоянието на транспорта се влошава“, заяви Веселин Костов.

Общинският съветник Борислав Инчев обърна внимание, че „Екобус – Пловдив“ не се развива и е оставен на заден план. Въпреки заявките, че това ще е основополагащ елемент за развитието на градския транспорт. Според съветника час по-скоро това дружество трябва да започне реална дейност, ако не искаме да последва съдбата на други дружества. Вместо това Петкова видимо не си комуникира с управителя на дружеството Илко Търпов, а дори влиза в безсмислени спорове с него.

Друг съветник – Яна Димитрова каза, че очакванията, че Савина Петкова е опитен юрист и ще успее да вкара в ред нормативната уредба в сектор транспорт, не са се оправдали – за тези 6 месеца не е променена нито една наредба, въпреки огромната нужда от това, особено за паркирането.  Тя каза, че бившият директор на ОП „Паркиране и репатриране“ Нъшан Деркалестаниан си е подал оставката именно след искане на „Браво, Пловдив“. Причината – несправяне с работата, както и съмнения за нередности.

„„Браво, Пловдив“ застава с категоричност за обещанията си по време на предизборната си кампания и поради това ще бъдем абсолютно безкомпромисни в действията си, дори когато става дума за членове на сдружението“, каза Димитрова. Тя допълни, че хаосът с паркирането продължава, както в Стария град, така и из районите на града. Вместо да се променят наредбите и да се въведе реална „Зелена зона“, не се правят никакви стъпки за това.

Ерол Садъков каза, освен всички изброени проблеми ,са се появили и съмнения за нерегламентирани връзки с превозвачите, особено с „Хеброс бус“.

„От самото начало „Браво, Пловдив“ даде заявка , че дневният ред на формацията, ще е този пловдивчани. Поради това се извиняваме на пловдивчани за номинацията на Савина Петкова, като искаме нейната оставка“, каза Садъков. Той допълни, че ако тя не я подаде, а кметът Костадин Димитров не я смени – то цялата отговорност за действията на Петкова ще е негова.

Веселин Костов каза, че от месеци Савина Петкова не е търсила контакт с никой от „Браво, Пловдив“ и дистанцирането й е по-скоро нейна инициатива. Всички членове на сдружението и доброволците заставали зад решението да се иска оставката на зам.-кмета по транспорт.

На въпрос ще предложи ли „Браво, Пловдив“ друг зам.-кмет по транспорта, Ерол Садъков заяви, че от формацията имат подготвени млади хора, които биха предложили на кмета Костадин Димитров. Финалното решение обаче е на градоначалника, който сам гради своя екип.

Очаквайте подробности!