Община Пловдив търси европейско финансиране за ремонта на бившата Белодробна болница. Това съобщи началникът на дирекция „Здравеопазване”  д-р Калин Калинов. Той обеща до края на мандата болницата, която от години пустее, отново да приема пациенти. Д-р Калинов посочи, че това е и част от програмата на кмета Здравко Димитров.

Припомняме, че една от идеите на Община Пловдив е в сградата да бъде разкрит първия в България общински хоспис – нещо, от което има огромна нужда. Изграждането на общинския център е един от акцентите, залегнали в проекта за Здравна стратегия на Община Пловдив за периода 2021 – 2030 г. За реализацията активно помага и проф. д-р Любима Деспотова-Толева, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Наскоро специалистът алармира, до 2060 г. приблизително 48 милиона души, или 47% от всички смъртни случаи в световен мащаб, ще умират всяка година със сериозна страдания. 83% от тези случаи ще настъпят в страни с ниски и средни доходи каквато е България. По-малко от 10% от тези пациенти ще получат необходимата помощ. Затова е наложително създаването на общински хоспис, където нуждаещите се да получат нужните палиативни грижи.

Специалисти алармират в Пловдив: Почти половината хора умират в страдания, а няма къде да получат грижаСъздаването на общински център за продължителни и палиативни грижи с хоспис бе обсъдено по време на кръгла маса

„В момента с проф. Деспотова търсим европейско субсидиране, тъй като става въпрос за немалко средства. Знаете, разработихме и презентационен филм, който разпространихме в много съседни държави, за да търсим средства”, посочи д-р Калинов.

„Категорично нямаме намерение нито да продаваме Белодробна болница, нито да я заменяме. Дори миналата година по това време бяхме на крачка да се отпуснат 9 млн. лв., но една будна гражданка попречи. Иначе сега щяхме да я възстановяваме”, каза и кметът Здравко Димитров.