Да бъдат оборудвани всички детски заведения в район „Централен” със соларни системи, ще предложи кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Той ще представи намерението си по време на представянето на проектобюджета, който  след това ще даде на Община Пловдив за одобрение в местния парламент.

По думите му това е мярка, която ще даде независимост на градините и яслите, като сами ще произвеждат нужното количество електричество.

„Ситуация с цените на тока и газта утежнява положението и на бизнеса, и на всички обекти, които са на бюджетна издръжка. Тези режийни разходи стават все по-големи, като не се знае в обозримо бъдеще какво ще се случи с цената на тока. За това ще предложим на всички детски заведения – градини, ясли и млечни кухни, да се сложат соларни панели.Това ще им даде независимост и ще свали значително разходите им за издръжка”, обясни Георги Стаменов. Той напомни, че Община Пловдив има енергийна стратегия, в която се залага на все повече публични сгради да имат енергийна независимост и трябва да се върви в тази посока. Общият брой на детските заведения в района са 14.

Относно разходите за подобни инсталации, Стаменов смята, че инвестицията бързо ще се изплати във времето.

„По прогнозни цени от пазара една инсталация, която произвежда 30 kW електричество, и ще е достатъчна за подобни обекти, струва около 48 000 лева. Естествено, е хода на една обществена поръчка тази прогнозна цена очакваме да падне значително”, каза Стаменов.