Въпрос на преценка - така отговориха от областна управа Пловдив на въпрос дали ще бъде обявен нов тръг за проджбата на 811 дка държавна земя в защитена зона край Катуница. Последната процедура бе прекратена преди дни заради множество пропуски в тръжната документация.

Припомняме, че това теренът в местност "Мандрата" в землището на село Катуница, стана обект на електронен търг със заповед на областния управител на Пловдив Ангел Стоев от 16 януари. Той се намира по поречието на река Чая и е защитена територия. Обявената първоначалната тръжна цена за терена бе 243 425 лева без ДДС, което представлява около 30 стотинки на кв.м. без ДДС или 36 стотинки с ДДС

Ден преди да бъдат отворени офертите обаче търгът бе прекратен отново със заповед на Стоев. Мотивите за това са множество, като сред тях - проблеми в указанията за попълване на декларация за липса на конфликт на интереси, пропуски в документацията, които не обезпечават обективност и прозрачност на процедура, и не гарантират, че ще има конкурентна среда при провеждане на търга, както и други проблеми - липса на разяснения за това как може един инвеститор да използва защитена територия без да нарушава закона

Подробности вижте тук:

Прекратиха скандален търг за 800 дка защитена зона край Катуница за 30 стотинки на кв.м.Обявената първоначалната тръжна цена за тер

Изпратихме въпроси до Областна управа - Пловдив за това защо се продава държавната защитена земя, ще бъде ли обявен нов търг, как е определена цената му, какво може да прави потенциалния нов частен собственик с имота и защо е подбрана именно такава процедура за продажбата му. 

Ето въпросите на TrafficNews и отговорите на Областна управа:

- На какво основание е взето решението за продажба на въпросния терен от 811 дка край Катуница?

- Този терен е собственост на Министерството на земеделието и преди пет години с решение на Министерски съвет е предоставен безвъзмездно на Община Садово за реализирането на инвестиционно намерение. Тъй като такова не е реализирано в посочения срок, в края на 2022 г. след съгласуване с МРРБ Община Садово връща имота на държавата в лицето на Областна администрация – Пловдив.

Комисия по разпореждане в Областна администрация предлага имотът да бъде обявен за продажба чрез търг.

- По какви критерии и с каква оценка е обявена първоначалната тръжна цена?

- Първоначалната тръжна цена се базира на оценка на лицензиран оценител – „Пловдивинвест“ АД, с която областна управа работи от дълги години. Законодателят изрично е предвидил ред и начин за разпореждане с имот държавна собственост и той е изцяло спазен.

- Защо е избрана точно тази процедура за провеждане на търга, а не е с фиксирани дати за начало и край на подаване на документите от евентуалните кандидати?

- Това е възможно най-прозрачната процедура, тъй като дава възможност за наддаване в реално време, видимо за всички участници в търга като всяка стъпка е около 10% от първоначалната цена.

 - Явили ли са се и колко участници в търга?

11 участника.

- По какъв механизъм са открити пороците в тръжните книжа и имало ли е жалби от евентуални участници?

- Недостатъчният опит на администрацията в подготовката на тръжните книжа е довела до пропуски в документацията, които са открити след обявяването на търга. Няма постъпили жалби от участници в процедурата.

 - Ще бъдат ли нанесени корекции и ще бъде ли обявен отново същия търг?

- Въпрос на преценка.

Предвид, че държавната земя е в защитена територия какви са възможностите за нейното използване?

- Законът равнопоставя държавната, общинската и частната собственост и доколкото теренът се явява защитена зона, правилата са еднакви за всички. Това обстоятелство не влияе на разпоредителни действия, но следва да се спазват ограничения по отношение ползването на имота.