Областна управа прекрати търг за над 800 дка земя в защитена зона край Катуница. Процедурата за продажба на държавния имот е започнала със заповед на Областния управител на Пловдив Ангел Стоев от дата 16 януари 2023 година

Обект на електронния търг е поземлен имот в местност "Мандрата", в землището на село Катуница, община Садово. Той е с площ от 811 419 кв.м. и представлява земеделска земя, според НТП "изоставена орна земя". В същото време, тъй като имотът е по поречието на река Чая, той представлява защитена територия, по кадастър част от "Натура 2000". Според документи на Министерство на околната страна и водите той категорично попада в Защитена зона BG0000194 „Река чая“. 

Обявената първоначалната тръжна цена за терена е 243 425 лева без ДДС, което представлява около 30 стотинки на кв.м. без ДДС или 36 стотинки с ДДС. Стъпката за наддаване е 20 000 лева, а депозитът 25 000 лева. 

Безпрецедентно ниската цена за терен, който би следвало да бъде ценна държавна територия, предвид статута си, не е единственото озадачаващо обстоятелство в тръжните документи. В самата процедура липсват разяснения за това какво е позволено да прави евентуален нов частен собственик върху защитените територии или с други думи как може да се използва законно. 

Самите срокове за процедурата са доста кратки. Процедурата е валидна 3 месеца, но под следните ограничения: Когато първи участник подаде документи за участие започват да текат 12 работни дни, в които останалите желаещи могат да участват. На 15-ия работен ден от първата оферта се насрочва и официалния търг, на който се отварят документите на участниците. 

Според портала на Агенцията за публични предприятия и контрол, където е публикувана документацията, дата на провеждане на търга е 7 февруари 2023, което значи, че първият участник се е регистрирал часове след началото на процедурата. 

Ден преди провеждането обаче, отново областният управител на Пловдив Ангел Стоев, прекратява тръжната процедура. 

"В хода на административната процедура е констатирано, че за законосъобразното му провеждане са необходими съществени изменения на обявените условия, поради установен пропуск в дадените в тръжните документи указания, което води до невъзможност за участниците да попълнят коректно документите си при равни условия. Указанията от страна на Областна администрация - Пловдив следва да бъдат еднозначни и ясно формулирани, за да обезпечат обективност и прозрачност на процедурата, с цел да бъде създадена конкурентна среда при провеждане на търга", пише най-общо в документа. 

Нататък са изложени и множество мотиви и пороци на настоящия търг. В тръжната документация липсват точни и коректни указания към участниците относно попълването на „Декларация - Образец № 4 за липса на конфликт на интереси“, което е довело до дуалност при тълкуването на същите.

"Това обстоятелство създава възможност и предпоставка за опорочаване на тръжната процедура при нейното продължаване, както и елиминира възможностите за създаване на конкурентна среда при равни условия за всички участници. Пропускът не е констатиран своевременно в процеса на подготовка на тръжната документация и не може да бъде преодолян, което прави провеждането на търга невъзможно", пише в мотивите. 

Освен това, в обявените тръжни документи липсва конкретна информация относно специфичния режим на имот, попадащ в „защитена зона“, както и изричните забрани за извършването на определени дейности в същия, които са свързани със съществени ограничения при упражняването на правото на собственост в пълния му обем.

Също така в тръжната документация не се съдържа необходимата информация, от която да стане ясно, че участниците са действително запознати с ограниченията на правото на собственост върху имота и не възразяват срещу същите.

"Гореизложеното е създало невъзможност участниците в търга валидно да обективират волята си за потенциалното придобиване на правото на собственост върху имота, при условията на ограниченията, произтичащи от статута му на „Защитена зона“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие", пише в заповедта на Стоев, с която той отменя търга. 

Остават обаче редица въпроси. Защо се продава държавната защитена земя, ще бъде ли обявен нов търг, как е определена цената му, какво може да прави потенциалния нов частен собственик с имота и защо е подбрана именно такава процедура за продажбата му. 

Тези въпроси отправихме и към Областна управа - Пловдив. Очакваме тяхното становище.