Областна управа: Няма да се спират големите проекти в Пловдивско

Приоритет остава ремонта на пътя за Лилково и Околовръстново

Пловдив 20.07.2021 17:27 3401 0
Областна управа: Няма да се спират големите проекти в Пловдивско

Големите инфраструктурни проекти в Пловдивско няма да бъдат спрени. Това обявиха от Областна управа след спешна среща с Директора на Областно пътно управление – инж. Бакърджиева и ръководството на „Европейски пътища“ АД. След разговорът е станало ясно, че приоритетно ще се завърши обекта Ситово–Лилково, както и продължаване работата по Околовръстен път.

Припомняме, че изненадващо преди ден Агенция „Пътна инфраструктура” спря проекти за десетки милиони, които се изпълняват на територията на Пловдивска област. От АПИ са изпратили писмо до фирмата „Европейки пътища”, която извършва ремонтите на Републиканската пътна мрежа в областта. В писмото е записано, че фирмата трябва да преустанови своята дейности по започнатите ремонти и да изтегли цялата техника от обектите.

АПИ спря ремонти за десетки милиони в Пловдив и областта! Изтеглят над 1000 строители от редица пътища

 Днес обаче регионалната министърка Виолета Комитова се разграничи от действията на АПИ, като определи решението на шеф на АПИ - Апостол Минчев като своеволие.

 

Министърката не се ангажира с мнение дали действията Минчев са умишлени, но ако били такива, това можело да се определи като саботаж към служебното правителство.

Минути преди брифинга на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев бе уволнен. 

Уволняват шефа на АПИ заради спрените ремонти на пътищаНяколко проекта бяха замразени и в Пловдивско

Междувременно от Областна управа  са предприети мерки, целящи недопускане забавянето или преустановяването на работата по тези обекти.

„Следва да се посочи, че ръководството на Областна администрация полага последователни усилия по преодоляване забавянето и изчистване на противоречията по ключови за област Пловдив пътни обекти, включително, но не само път Лилково–Ситово и Околовръстен път.

В рамките на настоящия случай бе проведена спешна работна среща с Директора на Областно пътно управление – инж. Бакърджиева и ръководството на „Европейски пътища“ АД, на която се очерта като приоритет завършването на обект Ситово–Лилково, както и продължаване работата по Околовръстен път. Г-жа Бакърджиева пое ангажимент да състави още днес Комисия, която да изготви доклад до АПИ относно степента на завършеност на обектите, както и да обоснове необходимостта и целесъобразността от приключването на пътя Ситово - Лилково до края на месец септември. Проведена бе и работна среща между заместник областен управител и заместник министър на регионалното развитие и благоустройство, на която получихме уверения в тази посока. Междувременно стана ясно, че посоченото по-горе разпореждане на Председателя на УС на АПИ е самоволно действие, което не кореспондира с цялостната политика на ръководството на МРРБ, в резултат на което са предприети незабавни коригиращи мерки с освобождаването от постовете им не само на инж. Минчев, но и на инж. Денчев като член на УС”, се казва в позицията на Областна управа.

Изпрати новина