Спортният комплекс, който Община Пловдив ще строи в част от дворовете на двете езикови гимназии, може да струва над 10 млн. лева с ДДС в двата отделни етапа. Това стана ясно по време на пресконференцията на зам.-кмета Георги Титюков, който отговори на критиките  на директорите на двете школа.

Николай Радев и Вихра Еремян заявиха преди брифинга, че никой не ги е питал относно бъдещия проект и той не е съгласуван с тях. Още повече,че те можели да загубят държавно финансиране за спортни игрища в съседство.  На самия брифинг присъства директора на Английската Николай Радев.

Зам.-кметът по спорт заяви, че дворовете на двете  гимназии е близо 150 дка и е едно от най-големите в Пловдив.  Самият проект ще се позиционира на 50 дка, като ще обнови съществуващите игрища, които са в много занемарено състояние

Цялата поръчка е, че близо 7 млн. лева с ДДС, като фирмата, която ще го изгражда е „Мспорт Брос” на бившият баскетболист Николай Трайков. Фирмата има 120 дни да направи проект и още 210 дни и изградят спортните обекти.   Това е за първия етап на проекта. 

На него ще има игрища на открито за футбол, баскетбол, ханбал волейбол, тенис, както и фитнес на открито.  Освен игрища за мини футбол, ще има два големи терена с размери 110 х 73 метра.  Въпросните терени могат да бъдат ползвани от детската школа на ФК „Марица”, както и други футболни академии на символични цени, обясни Титюков. През деня до 19:00 учениците и децата ще могат да ползват безплатно игрищата.  След недоволството от ръководството на училищата, паркингът е изместен от терена към улицата, която минава покрай „Алати”.  Вторият етап на комплекса ще бъде направата на малка спортна зала в единия край на парцела. Не е ясно колко ще струва тя, но вероятно сумата няма да е по-малка от новият физкултурен салон на Руската гимназия, който е близо 2,4 млн. лева.

 Така целият комплекс може да струва над 10 млн. лева.  Той се прави изцяло с общински средства, а осигурени са едва 1,75 млн. лева, а другите трябва да се заложат в бюджета за 2023 година, каза зам.-кметът по спорт.

Не е ясно още под каква форма ще се стопанисва той, но бизнес планът е той да може да се самоиздържа. Решението ще бъде взето от Общинския  съвет, както кой да го стопанисва, така и какви ще са таксите на него. 

Поръчката е на инженеринг, като Титюков пое ангажимент проектът да бъде изцяло съобразен с директорите на двете училища.

Николай Радев от своя страна препоръча на кмета да събира по-често заместник-кметовете, които да си говорят за проектите, които реализират. Общинският съветник визираше, че липсва комуникация между Титюков и зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, който движи другия проект за спортните игрища.

Повече за фирмата, която ще изпълнява проекта, вижте в линка:

Баскетболист и „алхимици” грабват 8 млн., за да построят два спортни комплекса в ПловдивТройно по-скъпата зала на Руската гимназия ще я изгражда фирма, дадена като дъщерна на „Фон Голденбург”.