Две напълно непознати фирми в Пловдив са на път да вземат близо 8 млн. лева за два нови спортни обекта – многофункционалният център край Алати и залата на Руската гимназия. За първата поръчка до финала е допусната единствено фирмата на баскетболиста Никола Трайков – „Мспорт брос”, а за другата -  компанията „Мауербюрдер” от село Цалапица, която се оказва свързана с д-р Невен Енчев и неговата организация „Фон Голденбург”. Възложител и на двете поръчки е зам.-кметът по спорт Георги Титюков.

По-голямата е за 5,7 млн. лева без ДДС и за изграждането на спортен комплекс от 50 дка в район „Северен”. Той ще се намира на бул. „България” на част дворовете на двете езикови гимназии.  Той  включва игрища на открито за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, както и фитнес на открито. Комплексът ще наподобява този, който бе направен на „Младежкия център” край Гребната база.

Изграждат спортен комплекс в Пловдив на 50 дка за 7 млн. лева, правят 8 игрища и залиОбщина Пловдив пусна обществената поръчка за комплекса на бул. „България”

За него оферти бяха подали две фирми – „Мспорт брос” и „Динмик ресурс”. Ценовата оферта обаче е била отворена само на първата компания. Това означава, че ако всичко с документацията е наред, то Община Пловдив ще подпише договор с фирмата на Никола Трайков.  Преди да влезе в частния бизнес Трайков бе един от най-популярните баскетболисти в България. Той е родом от Благоевград, като е носил и екипа на пловдивския „Академик”. Фирмата е с 2 лева капитал, а за последната година е реализирала 780 хил. лева оборот.   „Мспорт брос” по всичко изглежда е наследник на компаниите на брата на Никола – Мартин Трайков: „Мспорт про” и „Мспорт”. В сайта на бранда като управител все още стои Мартин Трайков, макар той да не фигурира към днешна дата в никоя от трите компании в Търговския регистър.

„Мспорт про” е прехвърлена на съпругата на Мартин Трайков – Елена като през 2015-а е реализирала 5 млн. лева оборот, а през следващите години рязко спадат нейните приходи. Другата фирма е заличена през 2015 година, макар също да е правила сериозен оборот по няколко милиона на година.

Фирмите носещи „Мспорт” се забъркаха в няколко скандала за изграждане на игрища и стадиони в България. Един от тях е през 2010 година, когато фирмите на Трайков печелят обществени поръчки за спортни настилки в  Благоевград, Созопол и Несебър. Тогава няколко фирми дадоха брифинг, като обвиниха, че Мартин Трайков сам е писал условията на поръчките.

Другата обществена поръчка, която има избран изпълнител, е за спортната зала на ЕГ „Иван Вазов”. Тя бе пусната три години след първия сключен договор, който бе развален заради поскъпването на материалите.

Тогава градските власти сключиха договор  за 1,1 млн. лева с ЕТ „Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова”. В сумата бе включена и металната конструкция, която бе направена от фирмата. Тя и Община Пловдив се разбраха да прекратят договора, като бъдат платени 240 000 лева. Те са за конструкцията, която остава  за Община Пловдив и ще бъде дадена на новата фирма, която бъде избрана за дейностите. Новата поръчка е на практика е три пъти по-скъпа – за 2,4 млн. лева с ДДС плюс налична метална  конструкция.

За 3 години залата на ЕГ "Иван Вазов" стана тройно по-скъпа, дават 2,4 млн. лева за неяОбщина Пловдив пусна нова обществена поръчка за физкултурния салон на гимназията

За нея кандидатстваха четири фирми – „Глав-Проектинвест – София”, „Парсек груп”, „Пирс – Д” и „Мауербрюдер”. Последната фирма  печели с внушителните 97 точки пред втората „Прис – Д”, която е с 68 точки.  Компанията е избрана за победител, макар да е с най-висока ценова  оферта от 2 038 407 лв, а най-ниската е била на "Глав-Проектинвест – София” със 100 хил. лева по-малко. Причината е, че критериите за оценка  е 40/60 – цена/качество.  Поръчката за спортният комплекс край „Марица Гардънс” пък е 50/50 - цена/качество.

Това означава, че дори много по-висока цена от една фирма, може да бъде преодоляна, ако  друга има висока оценка на техническите предложения.

Фирмата „Мауербрюдер” е регистрирана в село Цалапица, а едноличен собственик на капитала е Любка Моллова – Гъчмова. Тя притежава още една фирма, на която е управител и едноличен собственик на капитала – „Мейсънс брос груп”, която е закупена от д-р Невен Енчев преди години.  Втората фирма носи името на масонската ложа, на която д-р Енчев е сред основоположниците.

Във фейсбук страницата на „Мауербрюдер” е пълно със снимки на д-р Невен Енчев, както и строителството на резиденцията му в Белащица. Дори в информацията за уебсайта на фирмата е даден този на името на резиденцията -  „Фон Гулденбург”, в който Mauerbrüders  е представена като дъщерна компания на организацията.  Третата фирма, с която Гъмчова и организацията на д-р Енчев е свързана е компанията за фармация „Фарма Хоспитъл”.

В профила на Любка Моллова – Гъчмова има снимки с д-р Енчев в едноименната резиденция в Белащица.

За двата обекта има частично осигурено финансиране през тази година, като вероятно те ще започнат да се строят до края на 2022-а година. Това обаче е под условие, че няма жалби в КЗК срещу избора на компаниите.