Министърът на туризма Марияна Николова и кметът на Пловдив Здравко Димитров предприеха изненадваща проверка в един от пловдивските хотели. Те се увериха, че на територията на мястото за настаняване се спазват всички противоепидемични мерки, като носене на лични предпазни средства, поставяне на дезинфектант на достъпни за клиентите места, изпиране на спалното бельо по специален начин и дезинфекция. 

Температурата и на двамата бе измерена от служители на рецепцията. 

"Всички заповеди на министъра на здравеопазването трябва безусловно да се спазват", обърна се Николова към персонала на хотела. 

Досега не е имало случаи на гости, показали симптоми на коронавирус, обясниха от ръководството. 

Припомняме, че днес Марияна Николова бе на посещение в Пловдив. По време на визитата стана ясно, че спадът в бранша под тепетата е 30-40%, а за страната сривът е 60%.

От 1 януари 2020 до 1 август над 155 хиляди са пренощувалите лица в Пловдив и областта, като българите от тях са 137 хиляди, а отсядалите чужденци са основно от Турция, Гърция и Германия. Това показва единната информационна система за туризъм.

Само в рамките на град Пловдив от началото на годината са отседнали 65 хиляди души, от които 49 хиляди са българи.

620 места за настаняване са регистрирани като функциониращи на територията на област Пловдив, като през 2020 година 500 от тях са подали данни за настаняване, а 120 места не са имали гости. 269 са обектите в град Пловдив и едва 43 от тях не са имали никакви посетители.