Нелегални барове и дискотеки, скалъпени в ресторанти и квартални хоремаци,или регламентирано място за забавление, което спазва най-стриктно противоепидемичните мерки?  Това е логичният въпрос, който трябва да се зададе след паническото решение да се затворят нощните клубове в София и други области на страната, оцветени в „червено”.   Отговорът е по-скоро риторичен, но  областните щабове в съответните области решиха да изберат лесния вариант, с който да демонстрират, че взимат мерки.

Пловдивският областен управител Дани Каназирева демонстрира точно обратното на колегите си в София, Ловеч, Сливен и Шумен. Изненадващо за мнозина тя излезе и каза, че ще се работи денонощно, за да се спазват мерките, а не просто да затвори цял бранш. Точно това е по-трудното решение, но реално то е единственото, което отговаря на държавната политика, спусната от властите, а именно да се намери баланса между функционирането на икономиката ни и възможностите на здравната ни система.

 „За мен всяка мярка, която се взима трябва да бъде ефективна.Затваряме за 14 дни нощните заведения, какво правим на 15-ия ден? Ако мерките, които взимаме не са комплексни, няма да доведе до ефект. Трябва да се подходи спрямо нарушителите, а не към цял бранш. Защото, ако затворим нощните барове, много заведения с удължено работно време ще станат нелегални дискотеки, след това ще затворим и тях, а накрая това ще се прехвърли и към ресторантите”, мотивира решението си Каназирева.  Според нея затварянето на дискотеките няма да доведе до намаляване на случите, като се очаква да живеем в подобна обстановка в следващите месеци.

„Трябва да вземем дългосрочно решение, а не да ликвидираме цял един бранш. Може ли да поемем този товар върху икономиката ни? Никого не защитавам, но трябва да се намери някакъв баланс.  Трябва да свикнем да живеем по този начин - да внимаваме за здравната ни система, така и за икономиката. Емоционалните решения, не могат да ни помогнат”, каза областният управител. Тя допълни, че от справката, която е имала в нощните заведения е имало през уикенда 700 души в Пловдив, което е по-малко от натоварванията на един хранителен хипермаркет. Освен това посещенията на тези обекти са по желания на хората.

Работата на клубовете обаче ще бъде строго контролирана, а всеки един обект, който не спазва разпоредбите и мерките – затварян без компромис.

В същото време клубовете и нощните заведения също са въвели драконовски мерки за сигурност.  От справката през уикенда посетителите в нощните заведения в Пловдив е бил далеч по-малък от намаления капацитет от 50% за тях.  На практика хората, които са посетили нощните клубове през уикенда са били 0,00015% от населението на Пловдив.

От най-големия развлекателен комплекс в Пловдив 7Points обявиха, че несамо спазват всички изисквания на здравните власти, те са въвели и допълнителни, за да може средата да е безопасна.

„Капацитетът на заведенията е намален на по-малко от  задължителните 50%, като всички служители следят за стриктно изпълнение на мерките. В нощните заведения в комплекса работи постоянно, както климатична, така и вентилационна система. На климатиците слагаме всеки ден еднократни филтри. Също така всички аварийни изходи в заведенията се оставят отворени, за да може да има и естествено проветряване”, заяви пред TrafficNews управителят на комплекса Деaн Найденов.

Нощните клубове в Пловдив остават отворени, но при строг контролДа наказваме един цял бранш за сметка на тези, които не спазват мерките - не е справедливо, каза Дани Каназирева