Баскетболистките на украинския Прометей бяха настанени тази нощ в Младежкия център, след като пристигнаха от Турция. Украинките гостуваха на турския Мерсин  в сряда в среща от втория по сила европейски клубен турнир. След две загуби те отпаднаха от надпреварата, а първата среща се игра в Пловдив заради ситуацията в Украйна. Общо 15 човека, от които 12 момичета от баскетболния отбор и трима треньори са настанени в центъра. Някои от състезателките са си намерили отбори в Турция, където ще доиграят сезона и ще заминат за южната ни съседка скоро. 

По-рано баскетболният тим беше приет и в Община Пловдив от кмета Здравко Димитров. 

„Младежкият център  е като 3-звезден хотел. Има 17 стаи със самостоятелна баня и тоалетна , общо взето условията са много добри. Всичко е осигурено.Настаняваме ги към настоящия момент безплатно и целият месец март ще е така”, каза пред TrafficNews зам. кмета на спорта  Георги Титюков.

Настанените  от баскетболния клуб Прометей са общо 15 човека 3-ма мъже и 12 жени. Някои от тях са си намерили отбори в Турция, мисля , че общо трима и ще си тръгнат скоро. Днес  цял ден настаняваме хора от Украйна , включително има такива , които очакваме утре сутринта да пристигнат  един мъж , 6 жени и 3 деца , като една от жените е в напреднала бременност. Опитваме се да помогнем на всички има специален телефон  080011232. На него може да се обаждат хора които искат да  предложат помощ или такива, които търсят” , добави Титюков.

Момичетата се свързват с близките си по веднъж или два пъти на ден, но за тях е много тежко и тъжно .

Дано по-скоро приключи всичко. Ние имаме център за социална рехабилитация и интеграция , казали сме им , че могат да получат подкрепа и от психолог ако се нуждаят. Другата седмица с отдел образование ще мислим за настаняване на деца в детски градини и училища”, каза още заместник-кмета по спорта и социалните дейности.

Спортният директор на Прометей изказа своите благодарности за помощта и сподели ,че им е осигурено всичко, от което имат нужда. Според неговите думи ситуацията в Украйна не е добре и всички са много изплашени.

Има постоянни сирени и обстрели.Стреля се по мирни жители и състоянието е много тревожно. На една от състезателките детето и е в Украйна. Те са разделени и на нея и е много тежко.Не знам какво ще стане , но се надяваме в най-скоро време да настъпи мир.”, сподели още той.

Сестрата на Екатерина, една от състезателките на отбора се е намирала 7 дни под обстрелите. Сега е заминала за Лвов. Тя споделя, че се притеснява за нея , но в момента пътуването е опасно .

Много, много благодаря за помощта. Условията са добри , дори можем и да тренираме. Благодаря и на нашата армия и хората , които се бият за родината ни”, каза Екатерина.